Letní výprodeje začínají už tento týden

Praha - Letní výprodeje budou zahájeny už v tomto týdnu, obchodníci mají postupně zlevnit sezonní zboží o desítky procent. Levněji lidé nakoupí nejen jarní a letní oblečení, ale také například sportovní potřeby či nábytek. Letní slevy tradičně potrvají několik týdnů a jejich výše postupně poroste.

Letní výprodeje začnou ve středu v pražském outletovém centru Fashion Arena, kde po celý rok prodávají zboží za ceny zhruba o 30 procent nižší než v běžné prodejní síti. „Více než dvouměsíční výprodeje slibují úsporu ve výši až 80 procent z původních cen,“ přiblížila Iva Janovská z Fashion Areny.

Následně v polovině června odstartuje letní výprodej také síť obchodů s módou C&A, která ceny jarní a letní kolekce oblečení v první vlně sníží až o 50 procent. „Slevy budou stejně masivní jako loni. Připravenu máme jejich novou prezentaci,“ dodala mluvčí prodejen C&A Monika Žilková.

Hypermarkety Globus spustí výprodej jarní a letní kolekce textilu v úterý 12. června. Slevy budou činit až 70 procent. „Ve výprodeji najdou zákazníci širokou nabídku letních výrobků ve všech sortimentech. Bude se jednat o zhruba 10 000 položek, které v průběhu trvání výprodeje budeme obměňovat a doplňovat,“ sdělil ředitel marketingu Globus ČR Libor Tomáš.

Zlevní i nábytek

Naproti tomu obchodní domy s nábytkem Ikea zahájení letního výprodeje naplánovaly na 21. června. „Slevy budou dosahovat až 50 procent a zboží bude napříč sortimentem,“ uvedl mluvčí společnosti Ikea ČR Petr Chadraba. Letní slevy v červnu zahájí také velké obchodní řetězce, které ale kvůli konkurenci podrobnosti o slevách zatím tají.

Slevy v Evropě
Zdroj: ČT24

V průběhu letošního roku přálo podle obchodníků prodeji jarního a letního sortimentu počasí, takže se nebude opakovat situace z předloňska, kdy chladné a deštivé jaro výrazně zvýšilo nabídku zboží ve slevách.

Pozor na nekalé obchodní praktiky

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní výprodeje zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Lidé by ale při nákupech zlevněného zboží měli být obezřetní. Česká obchodní inspekce totiž letos při kontrolách zimních slev a výprodejů zjistila závady u třetiny obchodníků. Prodejci zákazníky například špatně informovali o cenách zlevněného zboží, nesprávně účtovali nákupy či používali nekalé obchodní praktiky.

Vydáno pod