Transparency International založila klub bojovníků proti korupci

Praha - Organizace Transparency International rozjíždí klub bojovníků proti korupci. Kromě běžných sympatizantů se do něj mohou zapojit i firmy. Jako první do něj vstoupil provozovatel restaurací Zátiší a výzkumná agentura STEM/MARK.

Cílem nového klubu, který chce mít do konce letošního roku tisícovku členů, je dostat Česko z nelichotivé 57. pozice v žebříčku vnímání korupce. „Bude se výrazně zvyšovat tlak na to, aby boj s korupcí nebyl jen občasnými výpady, ale aby to byl soustavný tlak,“ přiblížil David Ondráčka, ředitel Transparency International.

Nejde přitom o první podobnou aktivitu. Podobný fond už založil finančník Karel Janeček. Transparency International chce proto oslovit i firmy, aby zmenšila svou závislost na penězích z veřejného sektoru. „Bylo by hezké, kdyby se do roku 2020 Česko dostalo do dvacítky v žebříčku Transparency International,“ říká ředitel Zátiší Group Sanjiv Suri.

„Díky příspěvkům členů klubu můžeme získat stabilní finanční zázemí, které není vázané na jednotlivé projekty jako v případě grantů a státních dotací. Naším cílem je také zvýšit svoji nezávislost na státních institucích,“ dodal Ondráčka.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Podle Čechů je horší braní úplatků než jeho dávání

Začít by se mělo ale odzdola. Podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK jsou totiž Češi ochotni dávat úplatky ve výši pěti až deseti tisíc, a tato drobná korupce prostupuje celou řadou oborů. „Většina lidí říká, že daleko větší prohřešek je braní úplatků než dávání, z čehož vyplývá, že více lidí dává, než bere,“ dodává ředitel agentury Jan Tuček.

Průzkum odhalil, že nejdražší je v oblasti drobné korupce zrychlené stavební řízení, které se dá pořídit kolem deseti tisíc. Proti tomu vymyšlená penalta v okresním přeboru vyjde čtyřikrát levněji.

Transparency International bojuje proti korupci (zdroj: ČT24)

Transparency International je jednou z organizací, které se v tuzemsku věnují boji proti korupci. Jedná se o nevládní neziskovou organizaci, jejím posláním je mapovat stav korupce a přispívat k jejímu omezování. Kromě projektů, které se dlouhodobě věnují například problematice veřejných zakázek, střetu zájmů či nakládání s veřejnými prostředky, poskytuje i právní a vzdělávací služby.