Tahounem cestovního ruchu byli v době krize bohatí

Praha - Tahounem cestovního ruchu za hospodářské krize byla v Česku bohatší klientela, do luxusních hotelů se turisté vrátili dříve než do zařízení nižších kategorií. Zájem turistů o Českou republiku se celkově zvyšuje. Jen za první čtvrtletí letošního roku se v Česku ubytovalo 2,6 milionu lidí, o 300 tisíc víc než loni. Čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Ekonomické výkyvy snižují množství turistů přijíždějících na delší dobu, jen projíždějících cizinců však příliš neubývá. Podle vedoucího oddělení statistik cestovního ruchu ČSÚ Pavla Vančury se krize v cestovním ruchu naplno projevila v roce 2009. Obrat ve vývoji nastal v prvním čtvrtletí 2010. Počty příjezdů do luxusních hotelů ale začaly narůstat už v průběhu roku 2009, upozornil Vančura.

Letošní dvacetiprocentní nárůst ubytovaných hostů mají na svědomí nejen cizinci, kteří nejčastěji míří do Prahy a Karlových Varů, ale i domácí turisté. Ti dávají přednost krátkodobým, zhruba čtyřdenním pobytům, nejčastěji v Královéhradeckém kraji. „Zde je určitě spojitost se zimou, se zimními středisky v Krkonoších. Královéhradecký kraj totiž pokrývá částečně Krkonoše,“ komentoval Vančura.

Důvody k návštěvě České republiky
Zdroj: ČT24

Zájem o pět hvězdiček stoupl o 20 procent

Až 37 procent turistů jezdí do Česka na nákupy, 34 procent pak na dovolenou a necelých 10 procent na služební cestu. Každý den pobytu zde utratí přibližně 2 500 korun. „Zahraniční turisté utrácejí relativně více peněz před cestou. To je velmi zajímavé a svědčí to o snaze ušetřit a optimalizovat své výdaje,“ komentoval Aleš Hozdecký, ředitel odboru cestovního ruchu z ministerstva pro místní rozvoj. I přesto ale nemají zahraniční turisté problém objednat si ubytování v pětihvězdičkových hotelech. Zájem o ně stoupl v prvním čtvrtletí proti loňsku o 20 procent.  

Ministerstvo pro místní rozvoj poukázalo na to, že pro českou ekonomiku nejsou důležití pouze turisté přijíždějící na delší pobyty, ale i návštěvníci na jeden den. Průměrná denní útrata jednodenních hostů činí zhruba 1500 korun na osobu. Je to sice o tisíc korun méně než u turistů přijíždějících do Česka na delší dobu, množství krátkodobých návštěvníků je ale vyšší.

V letošním prvním čtvrtletí do České republiky podle ČSÚ přijelo 1,28 milionu zahraničních turistů. Spolu s tranzitujícími návštěvníky a jednodenními turisty, kteří se v Česku neubytovávají, navštívilo Česko již přes čtyři miliony lidí. Za celý loňský rok podle kvalifikovaných odhadů MMR zemi navštívilo přes 22 milionů cizinců.