Nabídky na obnovu či registraci ochranných známek jsou často podvod

Praha - Soukromé firmy i státní úřady dostávají stále častěji dopisy od nejrůznějších společností z Česka i Polska, které jim slibují registraci ochranné známky nebo její prodloužení, případně zveřejnění v pochybných databázích. Úřad průmyslového vlastnictví před tím varuje s doporučením, aby na nabídky nereagovaly a částky neplatily.

Deset let vaří pan Rambousek pivo, které si stejně jako svůj hradecký minipivovar chrání grafickou značkou. Platnost registrace letos končí. Sládek s překvapením otevřel dopis, ve kterém mu firma Česká obnova ochranných známek nabídla prodloužení o 10 let za 7 000 korun plus DPH. Podobné zkušenosti má majitel pivovaru ve Dvoře Králové nad Labem. Polská firma Evropský patentový registr mu nabízí zápis ochranné známky v internetové databázi za 24 tisíc korun.

„Samozřejmě je to pokus, jak vylákat z firem peníze,“ komentoval majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. „Známku máme registrovanou prostřednictvím advokátní kanceláře, a ta nás pravidelně informuje, kdy končí platnost ochranné známky,“ dodal.

Buďte opatrní, vzkázal firmám Úřad průmyslového vlastnictví.

Josef Dvornák, Úřadu průmyslového vlastnictví:

„Radím, aby lidé těchto služeb nevyužívali a aby se případně obrátili na nás, kde jim řekneme, zda jim taková služba přinese nějaký užitek, nebo zda je to služba, která pro ně žádný užitek nemá.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod