Moody's srazila rating 6 německých a 3 rakouských bank

Frankfurt - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila rating několika finančním ústavům v Rakousku a Německu. Důvodem jsou obavy kolem dopadů, které na jejich hospodaření může mít dluhová krize v eurozóně. Například rating Erste Group Bank, vlastníka tuzemské České spořitelny, klesl hned o dva stupně na známku A3.

Snížení ratingu se dotklo celkem šesti bank z Německa a tří z Rakouska. Jde přitom o největší bankovní skupiny v zemi. Banky podle názoru agentury čelí značnému riziku, pokud se krize v eurozóně ještě prohloubí.

Ovšem guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny namítl, že rakouské banky v rámci středoevropského regionu působí na stabilních trzích, které mají solidní růstové vyhlídky. „Na snížení ratingu bychom měli nahlížet v kontextu přehodnocování bankovního sektoru v celé Evropě kvůli dluhové krizi v některých zemích,“ prohlásil Nowotny a dodal: „Není to překvapivé a nemělo by se to přeceňovat.“

Moody's sáhla ke snížení ratingu v rámci širší revize bank v regionu. Svým rozsahem ale nejde o tak výrazné snížení, jaké potkalo banky ve slabších zemích jako je Španělsko nebo Itálie. „Snížení ratingu pro rakouské a německé banky bylo dlouho dopředu avizováno,“ zdůraznil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Snížené ratingy banky
Zdroj: ČT24

Navíc regulační orgány pro bankovní sektor už podle Nowotného přijaly opatření, která mají bankám pomoci snižovat riziko. Zaveden byl například systém včasného varování, který má upozorňovat na příliš vysoký objem poskytnutých úvěrů.

Podle Hatlapatky nebude dopad na tuzemské banky prakticky žádný. A u rakouských bank je podle něj hlavním důvodem nižších úvěrových hodnocení expozice vůči zemím střední a východní Evropy, Moody's se totiž obává důsledků evropské dluhové krize především na země jako Maďarsko a Rumunsko. V těchto zemích má velkou expozici i Erste a kvůli tomu jí byl rating snížen o dva stupně. „Vzhledem k tomu, že se snížením ratingů investoři již dopředu počítali, negativní dopady na financování či akcie dotčených bank jsou velmi omezené,“ dodal Hatlapatka.

Moody's: Německé banky čelí riziku zhoršení kvality aktiv

Agentura zdůraznila, že německé banky podle Moody's čelí riziku zhoršení kvality aktiv, která mají v portfoliích. Záležet bude na tom, jak výrazně se situace v eurozóně zhorší a jaký směr nabere globální ekonomika. Podpůrně ale působí relativně dobrý stav německé i rakouské ekonomiky.

Dále agentura snížila rating Commerzbank, což je druhá největší banka v Německu, o jeden stupeň na A3. Výhled je ale negativní, což znamená, že by agentura mohla rating ještě snížit.

Commerzbank
Zdroj: ČTK/AP/Mario Vedder

Také ústavům Baden-Württemberg a Norddeutsche Landesbank agentura snížila rating také na A3, ovšem se stabilním výhledem. Rating A3 a negativní výhled má rovněž německá součást italské UniCredit. Hodnocení největší německé banky Deutsche Bank nicméně agentura zveřejní až později, kdy bude mít k dispozici hodnocení dalších globálních bank.

Moody's pak v Rakousku vedle Erste snížila rating i bance UniCredit Bank Austria. Ta má nově rating také na stupni A3, což je na rozdíl od Erste snížení pouze o jeden stupeň. Výhled je negativní. Bance Raiffeisen Bank International rating klesl o jeden stupeň na A2, výhled ratingu je stabilní.

Vydáno pod