Průmyslová výroba v Česku rostla rychleji

Praha – V měsíci dubnu zrychlila průmyslová výroba meziroční růst na 2,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o desetinu procenta. V porovnání s předchozím měsícem byla dubnová produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 0,1 procentního bodu. Hodnota nových zakázek v dubnu meziročně vzrostla o 0,4 procenta. Naopak stavební výroba v Česku výrazně zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z revidovaných 6,1 procenta v březnu. Vyplývá to z čerstvých statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Struktura růstu je sice podobná jako v předchozích měsících a český průmysl je tak stále tažen autoprůmyslem. Nová čísla však jsou podle analytika Raiffeisenbank Pavla Mertlíka příjemným překvapením. „I když se ale průmyslu daří, jeho výroba roste, nepropouští se, nečekají průmyslové firmy příliš silné měsíce,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Při pohledu na náladu firem a na indexy nákupních manažerů napříč Evropou, hlavně pak v Německu, je podle něj na blízkém obzoru další zpomalení. Druhé a třetí čtvrtletí tak budou pro českou ekonomiku z pohledu výsledku slabší, předpověděl. To potvrzuje i analytik Komerční banky Miroslav Frajer.

Petr Gapko, analytik, GE Money Bank:

„Pro mě to není ani pozitivní, ani negativní překvapení. Průmysl sice rostl, ale poměrně malým tempem, na druhou stranu ve světle současných ekonomických problémů je to pořád dobrý růst. V současné době není moc prostoru pro nějaký přílišný optimismus, takže se dá čekat, že průmyslová produkce bude spíš stagnovat a maximálně poroste pouze hodně mírným tempem.“

Průmyslovou výrobu táhne autoprůmysl

K meziročnímu růstu průmyslové produkce v dubnu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 8,3 procenta, uvedli statistici. Nejvýrazněji, o 19 procent, naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 2,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,2 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách se zvýšily o 1,2 procenta. 

Průmyslová výroba a stavební produkce v dubnu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Nové zakázky ze zahraničí v dubnu vzrostly o 7,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 11,6 procenta. I k meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba automobilů, přívěsů a návěsů, objednávky v tomto sektoru stouply o 8,1 procenta. Naopak ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení se nové zakázky meziročně snížily o 14,7 procenta.   

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky v průmyslu se v dubnu meziročně zvýšil o desetinu procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně stoupla o 2,2 procenta na 25 924 Kč. 

Pokles stavebnictví v Česku v dubnu zpomalil na 2,7 procenta

Stavební výroba v Česku výrazně zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z revidovaných 6,1 procenta v březnu. Zahájených bytů bylo v dubnu meziročně méně o 17,8 procenta, dokončených o 28,3 procenta. Ubylo také vydaných stavebních povolení. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.   

Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů byla dubnová stavební produkce nižší o půl procenta. Pozemní stavitelství meziročně kleslo o 0,6 procenta, inženýrské se snížilo o 7,8 procenta. Proti předkrizovému roku 2008 stavební produkce od počátku roku do konce dubna klesla o 30,4 procenta.  

Počet vydaných stavebních povolení se v dubnu meziročně snížil o 10,8 procenta, stavební úřady jich vydaly 8 218. Orientační hodnota těchto staveb proti stejnému období loňska klesla o 2,8 procenta na 23,7 miliardy korun.   

Stavebníci zahájili v dubnu 1 863 bytů, dokončili jich 1 500. Zahájených bytů v bytových domech ubylo o 38,2 procenta, v rodinných domech o 15,7 procenta. Počet dokončených bytů v bytových domech klesl o 64,8 procenta, v domech rodinných se snížil o 13,6 procenta.

Vydáno pod