Toskánští vinaři se vrací k tradici, zavrhli pesticidy

Florencie - Vinaři z italského Toskánska se stále víc obracejí k takzvanému biodynamickému zemědělství. V praxi to znamená, že místo chemie při pěstování hroznů a výrobě vína využívají přírodní hnojiva a přirozené střídání dne a noci.

Vinice La Maliosa v italské provincii Grosseto pokračuje v tradici a při výrobě vína se vrací stovky let do minulosti. Nepoužívají se žádné pesticidy, dodané kvasinky a víno roste nadivoko mezi ostatními rostlinami. „Toskánsko se pro biozemědělství velmi hodí kvůli struktuře krajiny. Se všemi těmi kopci tady totiž není možné provozovat intenzivní zemědělství. Naopak biozemědělství zachovává krásu krajiny,“ vysvětluje majitelka vinice Antonella Manuliová. 

Když hnojivo, tak přírodní

Neznamená to, že by vinice dál nebrázdily traktory. Používají se ale čistě přírodní hnojiva, třeba kravský hnůj. Biodynamické zemědělství také pracuje s fázemi dne a měsíce. „V Toskánsku je mnoho biodynamických producentů. Jde o skupinu vinařů, kteří jsou motivováni určitými hodnotami, které vyjadřují velmi specifickými a výstředními způsoby,“ říká marketingová manažerka firmy Querciabella Stephanie Cuadraová. 

Biovinaři z Toskánska (zdroj: ČT24)

Enrico Bachechi, vinař z vinice La Maliosa

„Bojovat proti plevelům, hmyzu, plísni a bakteriím - to je nekonečná bitva. Proto se využívají chemikálie, které se pak hromadí v zemi, znečišťují vodní zdroje. My máme opačný přístup - přírodě se podvolujeme.“ 

Podle zkušeného vinaře Enrika Bachechiho dělají moderní vinaři chybu, že se snaží s přírodou soupeřit. S plevelem proto bojují například tak, že vysazují kolem vína více květin. Italské biodynamické víno bylo letos poprvé představeno i na veletrhu Vinitaly. Jde o nejdůležitější veletržní událost pro tamní vinaře.