Sociální kartu bude od července zkoušet 5 tisíc lidí

Praha - Úřady práce budou od července vydávat takzvané sociální karty, na které se budou vyplácet všechny dávky. Novinka se nerozšíří hned plošně, ale úředníci její fungování nejdřív vyzkoušejí asi na 5 000 klientech, oznámil generální ředitel úřadu práce Jiří Kubeša. Podle odborů se karty mají běžně vydávat od září, za čtyři měsíce by se jich měl rozdat milion. Předáci se obávají, že by situace na úřadech mohla být horší než počátkem roku po nastartování nového systému výplaty dávek.

„Abychom předešli problémům, rozložili jsme systém vydávání na delší dobu. Vyzkoušíme si to na poměrně malém vzorku klientů. Postupně budeme tu pyramidu rozšiřovat, abychom do konce roku vydali karty pro všechny, kteří je budou potřebovat,“ řekl Kubeša. Podle něj by nové karty mohlo od července dostat asi 5 000 lidí ve dvou či třech místech. Pokyn k plošnému rozšíření by se měl vydat až po odstranění případných nedostatků, uvedl.

Podle Kubeši by neměl být problém s výrobou karty, mohl by se ale objevit „spíš v organizaci“. Sociální karty neboli S-karty zavádí reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Všechny dávky od ledna vyplácejí jen úřady práce. Původně je měly hned od počátku roku vydávat na plastikové kartičky, jejich zavedení se ale zdrželo. S-karty mají sloužit nejen jako průkazky, ale i k výběru peněz z bankomatů, případně k placení. Podle Drábka by se díky nim mělo ušetřit za administrativu ročně asi čtvrt miliardy.

Proti novince se stavěla levice, odbory i rada postižených, podle kterých jsou karty výhodné jen pro banky. „Je to záležitost, která není nikde odzkoušena. Více méně se budou státní úředníci dostávat do pozice bankovních úřadů. Rozdíl bude jen jeden - státní úředník je placen výrazně méně než bankovní,“ uvedl šéf odborů úřadů práce Vlastimil Neuman.

Podle Neumana by se měl milion karet vydat od září do konce roku. „To znamená, že každý den v této republice bude vydáno řádově 10 000 S-karet,“ podotkl předák. Neuman proto míní, že od září nastane na úřadech práce ještě horší situace než na počátku roku po zavedení nového systému vyplácení dávek. Úředníci tehdy museli pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti zas stáli fronty a peníze dostali později, než bývali zvyklí.

Lidem přijde domů dopis s výzvou k vyzvednutí karty

„Snažíme se o to, aby nevznikaly fronty, aby nedocházelo k tomu, k čemu v lednu,“ uvedl Kubeša. Příjemci dávek by tak měli postupně od úřadů práce dostávat dopis s výzvou a termínem k vyzvednutí karty. 

Ministerstvo vyhlásilo na dodavatele karet loni tendr. Odstartovalo ho v době, kdy reforma nebyla ještě schválena. Antimonopolnímu úřadu si na výběr stěžovali opoziční sociální demokraté. Úřad případ posuzoval čtvrt roku, pochybení neshledal. Další čas zabralo vyjednávání s vítěznou Českou spořitelnou. Ta má smlouvu na karty, účty k nim a provozování celého systému na 12 let. Ročně přes ni proteče od státu na dávkách kolem 80 miliard korun.