Vláda nepodpoří návrhy KSČM na zrušení stropů a majetková přiznání

Praha – Návrhy KSČM na zrušení stropu u odvodů na sociální pojištění a na zavedení majetkových přiznání Nečasova vláda podle očekávání nepodpoří. Vyplývá to ze stanoviska k návrhům, které přijali ministři na zasedání během přestávky v jednání sněmovny. Bez ohledu na názor vlády návrhy norem projedná sněmovna, bez podpory kabinetu však nemají velkou naději na schválení.

V případě zrušení stropu u odvodů na sociální pojištění se kabinet domnívá, že výše pojistného a výše důchodů musí být v souladu. Podle komunistů by změna ale obnovila plnou solidaritu a zvýšila rozpočtové příjmy o miliardy korun ročně. Už v únoru komunisté předložili návrh na zrušení stropu v případě zdravotního pojištění, který je nyní 72násobkem průměrné mzdy. Vláda s předlohou nesouhlasila, nyní ji bude projednávat sněmovna.

Karolína Peake, vicepremiérka

„V souladu s Ústavním soudem vláda akcentuje nejen solidaritu, ale také přiměřenost.“

I v případě zavedení majetkových přiznání nejde o první poslaneckou iniciativu. Loni vláda nepodpořila podobné předlohy ČSSD mimo jiné kvůli tomu, že by navrhovaná pravidla bylo možné snadno obcházet. K jejímu názoru se pak přiklonila hlasy vládní koalice i sněmovna. Návrh KSČM má podle Peake značné nedostatky, hlavně nenavazuje na ostatní daňové zákony. Vláda hledá vlastní cesty, jak odčerpávat nezdaněné finance, uvedla.  

Komunistický návrh počítá s tím, že lidé by museli přiznat majetek v hodnotě nad 20 milionů korun, firmy nad 50 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady měly zdanit sto procenty a podat podnět policii k prošetření. Od svého návrhu si slibují omezení daňových úniků. Majetní lidé a firmy by museli podávat přiznání pravidelně, poprvé by to bylo příští rok. V případě, že by tak neučinili, hrozila by jim podle předlohy až milionová pokuta. Přiznávat by nemuseli osobní movité věci kromě vozidel, lodí a letadel, obvyklé vybavení domácností a dědictví. Předloha stanoví také způsob oceňování majetku včetně zahraničního.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)