Místo návštěvy kina či divadla zajdou Češi raději do fitka

Praha - Češi, kteří v ekonomické krizi šetří, navštěvují fitcentra i jiná sportoviště i nadále. Raději se omezí v kvalitě jídla nebo v návštěvě divadla či kina. Trend zdravého životního stylu a fitness roste v celé Evropě.

Počet klientů fitness center neustále roste. „Nárůst je určitě značný. Česko tak trochu dohání evropské trendy. Určitá část populace si uvědomuje, že zdraví je základ kvality i v době, kdy se v nějakém sektoru musí trochu uskromnit,“ uvedl Jan Vrabec, majitel fitcentra Balance Club. 

Ceny v Česku jsou dvakrát vyšší než jinde

V Česku jsou ceny v porovnání s Evropou až dvakrát vyšší. Navíc si lidé častěji kupují jednorázové vstupné nebo permanentky než klubové členství. „V mnoha místech v Evropě, jako je Bukurešť, Budapešť nebo Praha, jsou ceny za fitness vyšší, protože je tam méně lidí, kteří cvičí nebo v této oblasti pracují. S rostoucím trhem se ale ceny později sníží,“ tvrdí Hans Muench, ředitel pro Evropu společnosti IHRSA. 

Evropané loni za fitness utratili více než 22 miliard eur. Největší podíl na tom měla Velká Británie, Španělsko a Itálie. „Minulý rok rostla návštěvnost fitness ve Velké Británii o 3,4 procenta. Pohyb je stále populárnější a věřím, že se lidé víc ohlížejí na své zdraví,“ řekl Herman Rutgers, ředitel Evropské asociace zdraví a fitness. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

I když je každý člověk za své zdraví zodpovědný sám, v zahraničí se s nadváhou většinou snaží bojovat prostřednictvím příspěvků od pojišťoven nebo zaměstnavatelů. Obézní člověk totiž stát stojí osmkrát víc než zdravý člověk. Dospělých lidí s nadváhou je v Česku téměř polovina.