Merkelová volá po větších pravomocích pro EU a rozpočtovou unii

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová hodlá při nejbližším summitu Evropské unie, tedy na konci června, prosazovat prohloubení politické unie a vytvoření rozpočtové unie. Premiérka v ranním magazínu německé veřejnoprávní televize ARD prohlásila, že při tom nehodlá brát ohled na státy, které s přenášením dalších pravomocí na Brusel nesouhlasí. Tyto kroky však chce prosadit i za cenu dvourychlostní Evropy.

„My nepotřebujeme jen měnovou unii, ale potřebujeme takzvanou fiskální unii, tedy více společné rozpočtové politiky,“ uvedla Merkelová. Přitom doplnila, že za nutné považuje i prohloubení politické unie. „To znamená, že musíme krok po kroku předávat Evropě kompetence, aby Evropa získala také kontrolní možnosti,“ vysvětlila.

Podle ní patří k rázným kritikům dalšího prohlubování evropské integrace například český prezident Václav Klaus. Merkelová však na ty, kteří se nebudou chtít přidat, nehodlá čekat. Podle kancléřky je potřeba zůstat otevřený, „aby všichni měli možnost se zapojit“. „Nesmíme ale zůstat stát jen kvůli tomu, že jeden nebo druhý nechce jít s námi,“ míní.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Merkelová brání dvourychlostní Evropu

Merkelová se tak otevřeně vyslovila pro takzvanou Evropu dvou rychlostí, která se už nyní projevuje například rozdělením EU na státy platící eurem a na ty, které si ponechaly vlastní měnu. Šéfka německé vlády však současně varovala před velkými očekáváními od summitu, který se v Bruselu uskuteční 28. a 29. června. Ona sama prý neočekává, že přinese nějaké zásadní rozhodnutí.