Komárek nevzdává boj o akcie holdingu Vítkovice

Ostrava – Boj o akcie strojírenského holdingu Vítkovice nekončí. Soud sice rozhodl, že balík cenných papírů, o který se většinový vlastník Jan Světlík soudí už sedm let, patří právě jemu. Druhá strana sporu, investiční skupina Karla Komárka, ale chce rozhodnutí opět napadnout.

Sporný balík akcií Vítkovic ležící už čtyři roky v soudní úschově by měl podle posledního rozhodnutí soudu dostat Jan Světlík. Předseda představenstva a generální ředitel strojírenského kolosu proto doufá, že spor o akcie konečně přestane brzdit rozvoj firmy.

„Naše pozice v bankách tím nebyla vyloženě ohrožena, ale byla velmi nestabilní a samozřejmě mohli jsme zapomenout na nějaké odvážnější projekty typu akvizic,“ postěžoval si Světlík.

Rozhodnutí soudu by mělo prospět také regionu, jak se domnívá viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš: „Já to vnímám jako celkové uklidnění podnikatelské situace ve strojírenském oboru v Ostravě a celém regionu.“

Šéfa podniku Světlíka podporují ve sporu i zaměstnanci. „Samozřejmě si myslíme, že pro společnost by bylo dobré, pokud by byl jeden vlastník, a tím by to přineslo i větší prosperitu pro Vítkovice,“ vysvětluje Ladislav Sladký, předseda odborového sdružení Vítkovic.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Akcie mají hodnotu 5 miliard korun, tvrdí bývalý spoluvlastník

Spor začal před lety, když tehdejší spoluvlastník Vítkovic David Beran prodal svých 45 procent akcií investiční skupině Karla Komárka KKCG. Podle Vítkovic neprávem, protože předkupní právo měl Jan Světlík. Silná investiční skupina Karla Komárka se ale nehodlá vzdát. „Boj o akcie Vítkovic v žádném případě neskončil. Akcie nepatří panu Světlíkovi, v tuto chvíli připravujeme dovolání k Nejvyššímu soudu,“ uvedl Dan Plovajko, ředitel komunikace skupiny KKCG.

V celém případu jde o vliv i o velké peníze - proto se dál soudí i původní spoluvlastník David Beran. „Kdyby opravdu Jan Světlík akcie získal, pak by to byla loupež století posvěcená soudy, protože by tím získal majetek v hodnotě skoro 5 miliard korun za cenu 60 milionů korun,“ tvrdí.