Peníze zanechané na anonymních vkladních knížkách půjdou na vědu

Praha - Lhůta pro výplatu zbylých vkladů na anonymních vkladních knížkách měla původně vypršet na konci letošního roku. Česká spořitelna ji ale prodlouží až do konce roku 2015, tedy o tři roky. Peníze, které si lidé nevyberou, hodlá věnovat na podporu vědy a vzdělání. Podle spořitelny na knížkách zůstane zhruba 1,3 miliardy korun, nyní je tam asi o miliardu více.

Vkladní knížka je téměř dvě stě let starý a v tuzemsku velmi oblíbený bankovní produkt. Přežila nástup socialismu i jeho pád. „Vkladní knížka je kupodivu největší inovací v historii finančního světa. Proč? Protože to ona přilákala miliony lidí, o které se banky do té doby, do 19. století, vůbec nezajímaly,“ říká Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny.

Ke konci května spravovala spořitelna více než dva a půl milionu anonymních vkladních knížek, na nichž mají lidé stále uloženo 2,39 miliardy korun - na každou z nich tak v průměru připadá tisíc korun. Z původního objemu 121 miliard korun na více než šesti milionech knížek si klienti už vybrali zhruba 98 procent peněz.

Na dobíhající platnost anonymních knížek upozorní kampaň

Podle zákona si klienti mohou peníze z promlčených anonymních vkladních knížek vyzvednout do konce letošního roku, vkladních knížek na jméno se to ale netýká. „Vkladní knížka na jméno je nadále v platnosti, je to jeden z nejoblíbenějších bankovních produktů, protože je klientům zdaleka nejvíce blízký, nejvíce srozumitelný,“ uvedla Klára Gajdušková, ředitelka firemní komunikace České spořitelny.

V současnosti spořitelna eviduje výběry z anonymních vkladních knížek v desítkách milionů korun měsíčně. Apetit klientů chce posílit kampaní, kterou spustí 8. června, uvedl ředitel banky Pavel Kysilka.

O formě výplaty vkladů i po konci letošního roku bude ještě Česká spořitelna podle své mluvčí Heleny Matuszné informovat. „Pokud to legislativa umožní i po roce 2012, bude Česká spořitelna nadále postupovat stejně jako doposud. Zatím nemáme žádné informace o tom, že by legislativa měla v budoucnu znemožnit vyplácení promlčených vkladů,“ upřesnila dříve banka.

Podpoříme talentované vědce z oblasti přírodních a technických věd

Zbylé peníze, tedy předpokládaných 1,3 miliardy korun, spořitelna postupně vloží jako základní kapitál do právě vznikající nadace. Z výnosů vložených peněz bude nadace podporovat nejtalentovanější vědce a pracovníky z technických a přírodních oborů. „Bude tu například možnost vycestovat do zahraničí na špičková pracoviště a zároveň umožnit návrat,“ dodal Kysilka. Podle něj by výnosy z kapitálů nadace mohly být v desítkách milionů korun ročně.

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera může Česká spořitelna naplánovaným způsobem postupovat. „Rozhodnutí nevyužít tyto vklady způsobem, který by přímo zvýšil hodnotu České spořitelny, ale založit z těchto prostředků nadaci, je evidentně rozhodnutí strategické. Předpokládám, že odráží význam, který má český trh pro skupinu Erste, ale současně i schopnost vedení České spořitelny prosazovat v rámci skupiny Erste to, co považuje pro Českou spořitelnu za dlouhodobě prospěšné,“ konstatoval Singer.

Česká spořitelna musí podle zákona anonymní vkladní knížky zrušit kvůli větší ochraně proti praní špinavých peněz. Úspory na anonymních vkladních knížkách již spořitelna od roku 2003 neúročí, a vklady tak nepřinášejí majitelům žádné zisky.