Czech Coal vypověděl smlouvu na uhlí Elektrárnám Opatovice

Most/Pardubice - Uhelná společnost Czech Coal dnes vypověděla smlouvu na dodávky uhlí do Elektráren Opatovice. Tvrdí, že je to kvůli pohledávkám, které má u majitele elektrárny, Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Prý jí dluží 500 milionů korun. Opatovice zásobují teplem hlavně Hradec Králové a Pardubice. Obě firmy mezi sebou vedly o uhlí spory už několikrát. Opatovice i firma EPH tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí, a tvrzení o dlužné půlmiliardě je podle mluvčího elektrárny lež.

„Přestože smlouva zanikla, nabízíme dodávky hnědého uhlí v množství potřebném pro zajištění výroby tepla a teplé vody při zachování dosavadních cen,“ informoval místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. Czech Coal tvrdí, že mu firmy ze skupiny EPH dluží přes 500 milionů korun. Podle dostupných údajů měly obě strany smlouvu do roku 2015, která obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí.

„My jsme se loni a letos několikrát snažili docílit dohody, která by to vyrovnala. Poslední zamítavou odpověď jsme dostali před čtrnácti dny. Tak jsme se rozhodli zvolit toto radikální řešení,“ shrnul situaci generální ředitel Czech Coal Luboš Pavlas.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Spor je absurdní, tvrdí vedení opatovické elektrárny

Podle mluvčího společnosti Elektrárny Opatovice Petra Zadáka Czech Coal jako důvod odstoupení ve svém oficiálním dopise uvádí neuhrazení sporné částky ve výši necelých 20 milionů korun týkající se DPH. Celková roční výše úhrad elektrárny za dodávky uhlí se přitom pohybuje na úrovni téměř jedné miliardy korun, tedy ve zcela jiném řádu než uváděná sporná částka za DPH. „To jasně dokazuje absurdnost tohoto kroku Czech Coal a potvrzuje dlouhodobě destruktivní přístup Czech Coal vůči celému energetickému sektoru v České republice,“ uvedl Zadák. Společnost tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí a jednání dodavatele považuje za neopodstatněné a účelové.

Tvrzení Czech Coal odmítl také mluvčí EPH Martin Maňák. „Elektrárny Opatovice za uhlí pochopitelně platí. Žádný dluh EPH ve výši 500 milionů neexistuje,“ zdůraznil.

Vedení Elektráren Opatovice nyní situaci analyzuje a připravuje kroky k tomu, aby jednání Czech Coal čelila. Krok dodavatele uhlí považuje za provokaci, jejímž cílem je prosazovat navýšení ceny budoucích dodávek. Zároveň ujišťuje odběratele, že dodávky tepla zatím nejsou ohroženy a že udělá vše pro to, aby byla nadále spolehlivým dodavatelem.

Hraje se o teplo pro 60 tisíc domácností

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá téměř 60 tisíc domácností v aglomeraci Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Společnost také v regionu zásobuje teplem řadu institucí či průmyslových objektů.