Řekové ročně zatají až 45 miliard eur na daních

Berlín - Řekové ročně nepřiznají na daních až 45 miliard eur. Kdyby stát získal alespoň polovinu, vyřešil by tak současné finanční problémy. V rozhovoru pro německý deník Die Welt to řekl šéf řeckého úřadu pro vymáhání daní Nikos Lekkas. Postavil se tak za šéfku Mezinárodního měnového fondu Lagárdovou. Ta Řekům vzkázala, aby si v krizi pomohli sami právě placením daní.

Lekkas se tak postavil za šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou, která nedávno vyvolala ostré protesty řeckých a francouzských politiků svou výzvou Řekům, aby si v nynější krizi pomohli placením daní, kterému se podle ní mnozí stále snaží vyhnout.

„Naprosto s paní Lagardeovou souhlasím. (…) Daňové úniky v Řecku dosahují 12 až 15 procent hrubého národního produktu. To je 40 až 45 miliard eur ročně. Kdybychom z toho dokázali získat jen polovinu, byl by řecký problém vyřešen,“ potvrzuje šéf SDOE.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Kdo se daně zdráhá platit

„Je to především ta část podnikatelů a živnostníků, podporovaná dlouhá léta vládami konzervativců a socialistů, kteří této části poskytovali určitý politický azyl,“ tvrdí spolupracovnice ČT Soňa Dorňáková Stamu.

Teprve až v posledním roce se podle Lekkase v Aténách přistupuje k daňovým podvodům jako ke zločinu, „a ne jako ke sportu“. „Potřebné zákony máme od roku 1996, jen se nikdy neuplatňovaly,“ poznamenal.

Osud Řecka podle něj přitom závisí na tom, zda se podaří odstranit daňové podvody a nedotknutelnost elit. „Pokud neskončí systematická korupce, která prostupuje celou společností, a zejména pokud elity zůstanou nadále beztrestné, zatímco jsou běžní občané obíráni, pak dojde k sociální explozi,“ varuje na závěr Lekkas.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)