ČR vyhrála arbitráž s InterTrade Holding

Praha - Česká republika vyhrála arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding, která obvinila ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tendrů zmařily investici, kterou představovala společnost CE Wood.

Desátá výhra v mezinárodní arbitráži od roku 2007

„Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého se jedná o desátou úspěšnou arbitráž od roku 2007.

Ministerstvo financí si pochvaluje i výsledek hlasování. V těchto sporech totiž rozhodují vždy tři arbitři. Tentokráte skončilo hlasování výsledkem 2:1. V minulosti přitom vždy česká republika prohrála 3:0.

Tribunál tak podle ministerstva financí jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice a tento právní názor v konečném důsledku dává silnou pozici zemi i v obdobných sporech, které jsou proti ní připravovány. Jde například o spor s WIC, která požaduje 12 miliard korun kvůli postupu Lesů ČR.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemská společnost, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Představovala hlavního smluvního partnera Lesů ČR. Kontrakty společnosti nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR ovšem v roce 2005 zavedly. Tím CE Wood ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.

Výroční zpráva české kontrarozvědky uvedla, že v souvislosti se sporem mezi státní firmou Lesy ČR a soukromou společností CE Wood byla zaznamenána příprava na vytunelování státního podniku. Peníze z Lesů ČR měly být podle BIS vyvedeny do „netransparentních zahraničních společností“, to se však nakonec nestalo.

Odvrácené arbitráže za miliardy

Jen za dva roky dokázalo ministerstvo financí odvrátit pět arbitráží za patnáct miliard korun. Podle ministerstva se chleba začal lámat v roce 2007. Do té doby nikdo centrálně arbitráže nehlídal. Strategii přitom sestavil Marek Šnábl, který byl v roce 2009 odsouzen za krácení daně a řešilo se, zda může v takto vysoké funkci pracovat.

Největší částku zaplatil zatím stát v arbitrážích CME za znehodnocení její investice do televize Nova. Přes tři a půl miliardy dostala i japonská Nomura za zmařenou investici v bývalé Investiční a poštovní bance.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)