Více než polovina Němců by zas ráda platila markou

Berlín - Marka v srdcích Němců stále žije, více než polovina by ji ráda používala jako platidlo. Důvěra v euro klesá. Pozitiva ve společné měně vidí pouze jedna třetina našich sousedů. Navíc téměř každý osmý očekává, že vrchol současné krize teprve přijde.

Návrat marky chce čím dál tím víc Němců

Marku chce podle ankety agentury Infratest Dimap zpět 55 procent Němců. Při posledním obdobném průzkumu loni v listopadu jich bývalému národnímu platidlu před eurem dávalo přednost 46 procent. Nadpoloviční většina západních sousedů Česka se také domnívá, že u společné měny nyní převažují negativa nad pozitivy. Opačného názoru je 38 procent z nich.

Současným vývojem v eurozóně v důsledku přetrvávající nejistoty ohledně budoucnosti Řecka a aktuálních dluhových problémů Španělska je znepokojeno 78 procent Němců, kteří přepokládají, že to nejhorší ještě přijde. Osm z deseti Němců si také myslí, že tato situace bude mít vliv na jejich příjem a majetek, 56 procent se obává o své úspory.

Navzdory tomuto pesimismu 70 procent obyvatel Německa věří, že euro nynější krizi přežije a bude existovat ještě minimálně několik let.

V případě Řecka je drtivá většina Němců pro nekompromisní přístup. Pokud Atény nebudou plnit své závazky spojené s mezinárodní pomocí, musí podle 83 procent dotázaných eurozónu opustit.

Vydáno pod