Místo poskytnutí půjčky rovnou hrozba exekucí

Praha – Pro půjčku si obvykle chodíme proto, že se nám nedostávají peníze – třeba na novou ledničku nebo byt. Jenže co když nám finanční společnost půjčku pouze slíbí, peníze ale nikdy nedodá? A nakonec po nás ještě chce zaplatit poplatky a vyhrožuje exekucí? Nevěříte, že se něco podobného může stát? Černé ovce si posvítily na praktiky společnosti CCS Finance CZ.

Miroslava Fiurášková z Vítkova potřebovala půjčit dvacet tisíc. Pronajímala si s přítelem své první vlastní bydlení a musela zaplatit kauci. Na internetu ji zaujala nabídka společnosti CCS Finance CZ. Nabídka firmy na webových stránkách slibovala půjčku ihned, půjčku bez zajištění a hlavně – půjčku bez poplatků předem.

„Přes internet jsem vyplnila žádost, na základě dalších pokynů poslala okopírovanou občanku a potvrzení příjmu a čekala jsem, jak se to vyvrbí,“ popsala svou zkušenost paní Miroslava. Když se ale firma ani do tří měsíců neozvala, vyřídila si půjčku jinde. Společnost CCS Finance ji sice nakonec kontaktovala, ale až zhruba po roce. Jenže místo nabídky půjčky poslala fakturu. Tři tisíce za vyřízení půjčky a za to, že klientka tuto provizi včas nezaplatila, ještě dalších pět tisíc smluvní pokutu, takže celkem osm tisíc. „Opravdu nechápu, za co bych jim měla platit, když od nich žádnou půjčku nemám,“ zlobí se paní Miroslava.

„My jsme zprostředkovatelé, my nevystupujeme jako ten, kdo peníze půjčuje,“ vysvětlil jednatel společnosti CCS Finance CZ Vlastimil Teichmann. „Ve smlouvě se píše, že poskytovatel se tímto zavazuje, že bude vyvíjet činnost k tomu, aby měl klient příležitost uzavřít smlouvu o půjčce či úvěru, dále jen finanční produkt, se třetí osobou,“ dodal. Jenže pokud by firma opravdu vyvíjela činnost, musela by paní Fiurášková mít přece nějakou nabídku půjčky. A tu neměla. Je tedy povinna firmě zaplatit?

CCS Finance CZ: Obchodní zástupce klientku kontaktoval

„Paní Fiurášková sice nakonec smlouvu o úvěru uzavřela, nicméně svým vlastním přičinění a nikoli přičiněním společnosti CCS Finance CZ,“ zhodnotil problém advokát Pavel Nastis. „Z tohoto důvodu společnosti CCS Finance CZ nevznikl nárok na zaplacení odměny, a tím pádem ani na zaplacení smluvní pokuty, a to z toho důvodu, že tato společnost nevyvinula činnost směřující k tomu, aby paní Fiurášková měla možnost uzavřít nějakou smlouvu o půjčce,“ doplnil.

CCS Finance ale tvrdí, že závazek ze smlouvy splnila a že úvěr paní Fiuráškové sjednala u společnosti Smart Capital. „Obchodní zástupce Smartu ji zavolá, a zavolal, o tom jsem přesvědčen, sjednal si schůzku, a když jí vysvětlil podmínky, buď paní Fiurášková úvěr odmítla, nebo zrovna nepotřebovala tak moc peníze, tak to je pak mimo nás,“ informoval jednatel CCS Finance CZ.

Smart Capital s CCS Finance CZ vůbec nespolupracuje

Tak schválně, co na to Smart Capital. Předseda představenstva akciové společnosti Smart Capital Petr Říha nám zaslal následující e-mailové vyjádření: „Se společností CCS Finance CZ s. r. o. nespolupracujeme. Sami jsme na společnost podali trestní oznámení a totéž doporučujeme i klientům, kteří se společností CCS Finance uzavřeli smlouvu a jejím jednáním se cítí být poškozeni.“

Na CCS Finance se dívají skrz prsty i finanční poradci. „CCS Finance CZ je v podstatě zprostředkovatelská firma, která si účtuje poměrně vysokou odměnu vzhledem ke svým aktivitám,“ popsal nám finanční poradce Aleš Krajina. „Navíc tato firma v podstatě nevydělává na tom, že by opravdu zprostředkovala úvěry, ale spíše profituje ze smluvních pokut a z toho, co inkasuje klientovi,“ dodal.

Advokát: Hrozby exekucí se Fiurášková bát nemusí

Firma CCS Finance ale paní Fiuráškové vyhrožuje exekucí. „To jsou plané výhrůžky, paní Fiurášková se těchto výhrůžek vůbec nemusí bát, exekutor by jí mohl navštívit pouze za předpokladu, že bude nařízena exekuce,“ upozornil Nastis. „A rozhodně mi to nepřijde příliš etické vyhrožovat někomu tím, že ho navštíví exekutor, když ta společnost nemá v rukou žádný exekuční titul,“ prohlásil dále advokát.

Pokud chcete žádat o půjčku přes internet, buďte opatrní a firmu si dobře předem ověřte. Sledujte ohlasy klientů, kteří už s firmou mají nějaké zkušenosti. Podívejte se na internetové stránky firmy. U seriozní společnosti by měla být i její historie a reference. A než podepíšete smlouvu, důkladně si ji přečtěte.