České firmy postaví v Iráku elektrárnu za miliardu dolarů

Bagdád - Češi budou stavět v Iráku paroplynovou elektrárnu za miliardu dolarů (v přepočtu 20,4 miliardy korun). Jednu z největších investic v současném Iráku si Češi rozdělí s tureckými firmami. Podnikatelé na Blízkém východě tak navazují na obchodní tradici ještě z dob socialistického Československa.

Irák jako země s jedněmi z největších nalezišť ropy na světě paradoxně není schopná pokrýt energetické potřeby svých lidí. Naftové generátory zdaleka nestačí pokrývat výpadky proudu, se kterými se Iráčané potýkají každý den. Díky českým firmám by se už příští rok měla situace alespoň na severu země zlepšit. Postará se o to plynová elektrárna.  

Elektrárna bude stát zhruba 20 kilometrů od kurdistánské metropole Erbil. Se svými zhruba tisíci megawatty bude mít skoro stejný výkon jako každý z nových plánovaných bloků jaderné elektrárny Temelín. „Věřím, že po uzavření tohoto obchodu se problémy s elektřinou v tomto regionu vyřeší,“ říká předseda kurdské vlády Níčirvan Idrís Barzání. 

Zakázky za více než 10 miliard korun přitom čekají na tři desítky čekých firem, v jejich čele je otrokovická společnost PSG. „Neříkám, že je to jednoduchý projekt. Je tady obtížné teritorium, prašnost, vysoké teploty. V principu je to zjednodušeně řečeno skládačka, která se vyskládá z jednotlivých technologií,“ vysvětlil místopředseda představenstva PSG Ivan Veselý. 

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Podle generálního ředitele firmy VAE Controls Mirka Topolánka se výše kontraktu pohybuje v řádu miliard. „Budeme rádi za každou příležitost, kterou tady dostaneme,“ dodal. Půjčkou 850 milionů dolarů pomůže i Česká exportní banka. „Tato investice je velmi zajímavá, neboť výroba je zajištěná kontraktem s vládou,“ uvádí generální ředitel banky Tomáš Uvíra. 

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Kurdistán má dnes opravdu obrovský potenciál a český trh tady může najít velké odbytiště. Myslím, že na tom musíme pracovat.“

České firmy přitom mají v iráckém Kurdistánu na co navazovat. Brněnský Zetor tu před 25 lety vyráběl traktory a iráčtí piloti trénovali na strojích z Vodochod. I tyto firmy se dnes na irácký trh vrací. Češi už v Erbilu opravují středověký minaret, dodávají čerpadla nebo školí místní inženýry. 

Irák
Zdroj: ČT24
Vydáno pod