Kvůli slintavce je v Egyptě v kurzu velbloudí maso

Birqash (Egypt) - Epidemie slintavky a kulhavky děsí Střední východ. Obchodníci v Egyptě proto raději přesedlávají z hovězího na velbloudí maso. To v posledních dnech získalo velkou popularitu. Vyšší zájem se promítá i ve vyšších cenách. Velbloudí maso obsahuje minimum tuku a cholesterolu a je výbornou alternativou k hovězímu. Lidé ho tak teď proto vyhledávají hlavně z bezpečnostních důvodů.

Na největším egyptském velbloudím trhu ve městě Birqash je v těchto dnech rušněji než obvykle. Nákladní auta sem přivážejí tyto koráby pouště i ze Súdánu, Somálska, Etiopie nebo Ugandy. Zvířata jsou teď v zemi kvůli slintavce a kulhavce v kurzu hlavně pro své maso.  Velbloudí maso obsahuje minimum tuku a cholesterolu a je výbornou alternativou k hovězímu. „Z hovězího masa teď máme strach, takže jsme přešli na velbloudí. Ke změně nás přiměla nekonečná varování médií, aby lidé přestali jíst maso. Dokonce jsem slyšela, že slintavkou a kulhavkou může být kontaminované i čerstvé mléko,“ konstatuje egyptská zákaznice Mona Aliová.

Některá řeznictví svoji nabídku omezila výhradně na velbloudí. Jenže rostoucí poptávka žene ceny nahoru. „Někde se už vyšplhaly na 48 až 50 egyptských liber za kilo. Mí zákazníci si ale nemohou takový nárůst dovolit,“ popisuje velbloudí řezník Salah Hamouda. Maso tak podle některých řezníků podražilo v přepočtu až na 9 dolarů za kilo. Ani to ale většinu lidí v Egyptě neodradí - důležitější než peníze je teď totiž pro ně jistota, že je surovina nezávadná.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod