Turisté se Řecku vyhýbají

Atény - Do Řecka letos pojede na dovolenou až o patnáct procent méně turistů. Cizinci se chtějí Athénám i ostrovům vyhnout hlavně kvůli neustálým protestům a stávkám, obávají se ale i toho, že v Řecku skončí euro. Taverny i plážová lehátka tak zejí prázdnotou.

Že to letos s výdělkem nebude lehké ani na ostrovech, Řekové tušili. Nepomáhají už ani slevy na zájezdy a na zboží. „Po květnových volbách a všech těch diskuzích, jestli Řecko zůstane, nebo nezůstane v eurozóně, nám spadly rezervace na celou sezonu až do srpna o třicet procent. Úplně na začátku to bylo dokonce o polovinu,“ uvedl Andreas Andreadis z řecké Asociace cestovních kanceláří.

Úsporná opatření vlády navíc podstatně sráží výdělky obchodníků. Od chvíle, kdy vláda zvýšila DPH na dvacet tři procent, už přišly v turistickém byznysu o práci tisíce lidí. Práci si tak v Řecku hledá už skoro dvacet dva procent všech obyvatel, během jednoho roku tedy přibylo 342 tisíc nezaměstnaných.

V řeckých letoviscích je tak vidět zásadní změna složení turistů. Řekové dávají častěji přednost domácí dovolené, jinou si nemohou dovolit. Naopak kvůli strachu z nestability země opouštějí pevninské Řecko, stejně jako ostrovy, návštěvníci ze Skandinávie, stejně jako Němci. Ti se navíc obávají i negativních reakcí místních obyvatel. „Radši nenosíme typicky německé oblečení. Nechceme se vystavovat jako Němci, já si myslím, že je na nás teď nahlíženo špatně. My si ale myslíme, že Řekové by ten kritický pohled měli obrátit spíš na sebe,“ uvedl německý turista Stegner Jurgen.

Turisté opouští řecká letoviska (zdroj: ČT24)