Za kauzu kolem IPB se asi nebude nikdo zodpovídat

Praha - Za pochybné machinace v kauze IPB se před soudem zřejmě nikdo zpovídat nebude. Nejvyšší státní zastupitelství totiž téměř po roce a půl vyšetřování případ odložilo. Píše to server Týden.cz. ČSOB si před dvanácti lety díky velkorysým státním garancím přišla na 34 miliard korun. Současný ministr financí Miroslav Kalousek za to chtěl před soud dostat tehdejší kabinet Miloše Zemana.

Kalousek podal v únoru 2011 na Vrchním státním zastupitelství v Praze trestní oznámení. Původně mělo mířit na celou někdejší vládu Miloše Zemana, nakonec se ale omezilo pouze na neznámého pachatele. Až do konce letošního května se případem zabývali policisté a státní zástupci. Bezvýsledně.

Na práci vrchního státního zastupitelství si dokonce ministerstvo stěžovalo. Zastupitelství totiž případ odložilo, protože se podle něj nepotvrdilo podezření z trestné činnosti. „Nejvyšší státní zastupitelství přezkoumalo na základě podnětu ministerstva financí postup vrchního zastupitelství. Neshledalo pochybení a podnět ministerstva byl proto jako nedůvodný odložen,“ sdělila serveru Týden.cz mluvčí nejvyššího zastupitelství Helena Markusová

Československá obchodní banka převzala od státu Investiční a obchodní banku za jednu korunu. ČSOB se tak dostala k síti poboček a klientů, navíc do IPB stát nalil obrovské garance. Deset let od převodu přitom došla pařížská arbitráž k závěru, že díky garancím měla IPB v okamžiku prodeje hodnotu 34,2 miliardy korun.