Mýto v Chorvatsku bude ode dneška dražší

Záhřeb - Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží, sazba mýtného na tamních dálnicích se ode dneška zvýší o 15 procent. Nejpoužívanější úsek dálnice ze Záhřebu do Splitu tak bude stát 180 kun za osobní auto bez přívěsu, což je v přepočtu 613 korun v jednom směru. To je zhruba o sto korun více než dosud, kdy stejný úsek vyšel na 157 kun (535 korun). Při cestě dál na jih, směrem na Dubrovník, může dojít k navýšení nákladů až o několik set korun.

Novou vyšší sazbu mýtného zaplatí řidiči již dnes. Zdražení se ale netýká dálnice A2 ze Záhřebu na slovinskou hranici a nově je naopak do mýtného zahrnut i takzvaný Istrijský ypsilon, tedy dálnice A8 a A9 na Istrii.

Chorvatský ministr dopravy Siniš Hajdaš Dončić doufá, že zdražení přinese tamnímu rozpočtu nejméně 147 milionů kun (přes 500 milionů korun). V Chorvatsku se sazby mýtného v posledních šesti letech nezvyšovaly, zatímco síť chorvatských dálnic se neustále rozrůstá a náklady na její údržbu rostou. Chorvatské dálnice navíc patří k nejkvalitnějším v Evropě.

Místní mají výhodnější podmínky

Zdražení se dotkne zejména turistů, kterých se každoročně chystá do Chorvatska velký počet. Pro domácí uživatele dálnic platí zvýhodněný režim – Chorvatsko totiž zavádí systém elektronického mýtného, jehož sazby jsou nižší přibližně o 20 až 25 procent. Řidiči si ale v takovém případě musí koupit elektronické zařízení ENC, které stojí 500 až 600 kun, navíc je na něj třeba nabít určitou minimální částku ve výši zhruba 500 kun. Taková investice se vyplatí jen cizincům, kteří jezdí na dovolenou do Chorvatska opakovaně. Turisté mohou zaplatit poplatky za užití dálnice jak hotově, tak platební kartou. V případě platby v hotovosti pak lze využít kuny i eura, platba v chorvatské měně bývá ale výhodnější.

Rozhovor s českým konzulem v Chorvatsku Pavlem Bednářem (zdroj: ČT24)

V Chorvatsku budou během letní sezony působit čeští policisté

Během letní sezony budou českým turistům k dispozici v některých chorvatských městech, například v Omiši a Šibeniku, k dispozici čeští policisté. Ti budou působit ve společných hlídkách s chorvatskými policisty a lidé se na ně mohou obracet se svými problémy i dotazy. Ve Splitu a Rijece budou navíc pro potřeby turistů otevřeny pobočky českého konzulátu.