Předseda ČSTV Jansta chce lyžařské areály v Krkonoších pronajmout

Praha - Předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta navrhuje dát lyžařské areály Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou do pronájmu provozovatelům úspěšných sousedních středisek. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Pronájem by musela schválit valná hromada svazu.

Podle Janstova návrhu by měla nejlukrativnější skiareál ČSTV ve Špindlerově Mlýně převzít firma Snowhill, jejímž majoritním vlastníkem je Tomáš Němec. Snowhill provozuje lanovky a vleky v Krkonoších, Jizerských horách, na Šumavě a v Mariánských lázních.

„Na pronájmu by se mohl podílet i holding Tatry Mountain Resorts (TMR), který o manažerský kontrakt už dříve projevil zájem,“ řekl deníku Jansta. Holding TMR je napojen na finanční skupinu J&T a, jak uvádí HN, je největším středoevropským hráčem v oboru služeb pro horskou turistiku. Provozuje resorty ve Vysokých a Nízkých Tatrách.

Lyžařské středisko v Peci by podle Jansty mohla dostat do pronájmu firma Mega plus, které patří lanovky, sjezdovky a hotel v Janských Lázních, Černém Dole a Svobodě nad Úpou.

Harrachov zůstane pod kontrolou ČSTV

Třetí z lyžařských areálů ČSTV, Harrachov, má zůstat pod kontrolou svazu a sloužit jako tréninkové středisko pro lyžařské sporty, uvedl list.

Předseda ČSTV už o plánu údajně předběžně jednal s potenciálními partnery, ale zatím jde jen o jeho osobní vizi. Šéf představenstva skiareálu Špindlerův Mlýn Libor Varhaník přitom konstatoval, že podle jeho názoru by bylo vhodnější hledat nájemce v otevřené soutěži, než vybrat předem někoho konkrétního. Podobně se vyjádřil i Lukáš Sobotka, šéf Svazu lyžařů.

Deník dále upozorňuje, že pokud by plán vyšel, těžili by z něj především návštěvníci skiareálů: střediska v Peci i ve Špindlu by se mohla propojit se sousedními resorty - na jeden skipas by tak nabízela mnohem víc kilometrů sjezdovek než nyní.