Americký Detroit by mohl už za týden zkrachovat

Detroit – Detroitská radnice si stěžuje, že jí stát Michigan nevyplácí tolik ze společných příjmů, na kolik má právo. Na provoz proto městu chybí stovky milionů dolarů. Starosta města Dave Bing si ale půjčovat na oddálení bankrotu odmítá.

Ekonomická krize i její dozvuky se ve Spojených státech pravděpodobně nejvíce podepsaly na automobilové metropoli Detroitu. Ve městě jsou k vidění opuštěné továrny nebo celé řady domů na prodej. Čtyři roky poté stojí těsně před krachem i tamní radnice. „Hodně lidí si myslí, že když si znovu půjčíme, vyřešíme tím všechno. Tak to ale není. Dostáváme ještě nějakou podporu od hlavního města Lansing, ale jasně nám naznačují, že z toho nejsou šťastní, a já taky ne,“ popisuje situaci starosta Dave Bing.

Stát Michigan se s Detroitem ohledně údajného dluhu soudí a chce před krachem stanovit nový management. Ten by vzal radnici do svých rukou, a zaměstnance by přijímal a propouštěl podle svého. Odborovým organizacím se to nelíbí a od začátku roku se snaží proces zastavit. 

Krach Detroitu? (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost se v Detroitu pořád pohybuje vysoko nad národním průměrem - bez práce je tu skoro 19 procent lidí. Domácí automobilky jako třeba Chrysler se přitom v roce 2008 řízenému krachu vyhnuly - díky obří finanční injekci státu. A zase se jim daří - Chrysler v prvním čtvrtletí tohoto roku vykázal příjmy skoro 16 a půl miliardy dolarů.