Třetina zákazníků narazila na zkažené nebo prošlé potraviny

Praha - Zkažené nebo prošlé potraviny v posledním roce koupila zhruba třetina zákazníků nakupujících potraviny. Zhruba pětina lidí měla tuto špatnou zkušenost opakovaně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Médea Research, který zveřejnil internetový časopis Retail Info Plus. Lidé si nejčastěji stěžovali na mléčné výrobky, maso, ovoce a zeleninu.

Mléčné výrobky zmínila přibližně polovina lidí, kteří si domu přinesli zkažené nebo prošlé potraviny. Rizikové jsou podle účastníků průzkumu také masné výrobky, ovoce a zelenina.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina dospělých obyvatel při nákupu potravin kontroluje datum spotřeby. „Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 procent osob, které alespoň občas potraviny nakupují,“ stojí ve zprávě.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku provádí intenzivní kontroly prodejen potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Největší tuzemské obchodní řetězce v květnu kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.

Vydáno pod