Praha - Zkažené nebo prošlé potraviny v posledním roce koupila zhruba třetina zákazníků nakupujících potraviny. Zhruba pětina lidí měla tuto špatnou zkušenost opakovaně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Médea Research, který zveřejnil internetový časopis Retail Info Plus. Lidé si nejčastěji stěžovali na mléčné výrobky, maso, ovoce a zeleninu.
Třetina zákazníků narazila na zkažené nebo prošlé potraviny
Mléčné výrobky zmínila přibližně polovina lidí, kteří si domu přinesli zkažené nebo prošlé potraviny. Rizikové jsou podle účastníků průzkumu také masné výrobky, ovoce a zelenina.
Z průzkumu zároveň vyplynulo, že většina dospělých obyvatel při nákupu potravin kontroluje datum spotřeby. „Ze zdravotních rizik spojených s konzumací prošlých potravin má obavy přes 60 procent osob, které alespoň občas potraviny nakupují,“ stojí ve zprávě.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce od začátku letošního roku provádí intenzivní kontroly prodejen potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Největší tuzemské obchodní řetězce v květnu kvůli nelichotivým výsledkům kontrol sepsaly deklaraci, ve které se zavázaly zlepšit kontrolu prodávaných potravin.