Benevolentní podmínky pomoci pro Španělsko vyvolávají u Řeků závist

Atény - Hlavní řecké politické strany hodlají po dohodě eurozóny ohledně záchrany španělských bank požadovat mírnější podmínky i v rámci mezinárodní finanční pomoci pro svou zemi. V benevolentní pomoci pro Španělsko cítí šanci, jak se vymanit z části podmínek, které musí v rámci evropské pomoci plnit. Na řecké volby se zaměřují i investoři, kteří mají nyní hodně zamotanou hlavu. Na jedné straně Španělsko, u něhož očekávají to nejhorší, na druhé straně Itálie, která má ke zkáze nakročeno. To, že Španělsko „padne“, považuje za skoro jisté Ralph Solveen z Commerzbank. „Je to jen otázka času. A pak přijde na řadu další kostka domina - Itálie.“ Akciové trhy byly po dnešním dobrém začátku pro mnohé zklamáním, většina hlavních indexů kolem sedmé hodiny večer dne klesla k nule.

Situace v Řecku naznačuje, že nadcházející parlamentní volby v Řecku povedou ke střetu s Evropskou unií, ať bude výsledek jakýkoli, napsala agentura Reuters. Krajně levicová SYRIZA, která je jedním ze dvou favoritů voleb plánovaných na 17. června, prohlásila, že dohoda se Španělskem dokazuje krach programů úspor ordinovaných mezinárodními věřiteli.

„Dává to za pravdu naší interpretaci krize - je to hluboká strukturální krize eurozóny. (….) Tyto diskuse v Evropě otevírají Řecku a eurozóně nové perspektivy,“ podotýká mluvčí strany SYRIZA Panos Skurletis.

Analytici se obávají pádu Španělska, další zemí v řadě je prý Itálie

Skupina evropských zemí, jejichž banky potřebují pro přežití finanční injekce, se zase rozrostla. Utrápení Španělé potlačili svoji hrdost a žádají o pomoc. Země však může potřebovat až 350 miliard eur, někteří jí tak předvídají konec. Kladivo by pak tvrdě dopadlo na Itálii, u které se o problémech zatím mluví v rukavičkách.

Španělsko
Zdroj: Denis Doyle/ISIFA/Getty Images

Do hledáčku investorů se po Španělsku dostalo Řecko

Díky dohodě na pomoci španělským bankám zahájily burzy dnešní obchodování mírným růstem, brzy ale zisky smazaly a jejich indexy se přesunuly do záporného pásma. Euforie z dohody na trzích během dne vyprchala a investoři se nyní zaměřili na nadcházející parlamentní volby v Řecku.

Akciové trhy ve světě začaly dnes silným růstem, protože ministři financí eurozóny slíbili v sobotu Španělsku, že mu uvolní na podporu tamních bank až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Během dne ale nadšení na trzích opadlo.

Burza Nasdaq
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Trhy dnes také podkopaly údaje z Číny, které potvrdily zpomalování ekonomiky. Investoři se nyní začínají zaměřovat na situaci před nedělními řeckými volbami, které zřejmě rozhodnou o setrvání země v eurozóně.

V 18:00 se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12 522 bodů a proti pátečnímu závěru ztrácel 0,25 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,2 procenta na 1 323 bodů a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,3 procenta na 2 850 bodů.