Češi zkracují své dovolené v zahraničí, v pojistkách ale dohání Evropu

Praha - Na dovolenou v zahraničí vyjíždí každý rok necelá polovina Čechů. Počet dnů, který tráví v cizině, se ale zkracuje. I když jezdí míň, jsou stále zodpovědnější - častěji dávají peníze do cestovního pojištění.

Jednou za dva roky na dovolenou - takhle cestuje do zahraničí průměrný Čech. Nejčastěji sáhne po zájezdu do Chorvatska, Egypta, Turecka nebo Bulharska. Podle statistik jezdí Češi do zahraničí asi třikrát méně často než například Španělé nebo Němci. Ve statistikách škod pojišťoven je ale dohánějí.

„Lidé si za ta léta zvykli kontaktovat asistenční službu, když mají nějaký problém, a samozřejmě frekvence těch škod, které nahlásí po návratu, je taky vyšší, to znamená, že ty statistiky jsou již srovnatelné se západní Evropou,“ říká Hana Axmannová, ředitelka klientských služeb Evropské cestovní pojišťovny.

Letos zase o den kratší dovolená

Nejčastěji mají Češi zažívací problémy nebo to přeženou s opalováním. „To je dáno mírou odlišnosti prostředí i určitými kulturními zvyklostmi, co se týče stravování, hygienických záležitostí,“ poznamenává obchodní a marketingový ředitel pojišťovny Ondřej Rušikvas.

Pojistky Češi uzavírají častěji, ať už jezdí s cestovní kanceláří, nebo sami. Navíc se stále častěji zajímají o to, co v nich je napsáno. Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR doplňuje: „Člověk, který si kupuje pojistku, by se měl pořádně seznámit s tím, co tato pojistka kryje a do jaké výše. Myslím si, že i v tom jsou Češi v tuto chvíli lepší a lepší.“

Do zahraničí vycestuje každý rok asi 4 a půl milionů Čechů. Asi polovina turistů jezdí bez cestovní kanceláře. Češi zkracují počet dní, které na dovolené tráví - z loňských deseti a půl je to letos průměrně devět dní.