Do září firmy nebudou příliš měnit počty svých zaměstnanců

Praha – Během třetího čtvrtletí neplánují firmy v Česku výrazněji měnit počty svých zaměstnanců. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami a ukázal, že náborové plány firem jsou nižší, než je pro tuto dobu obvyklé. Může za to stagnující ekonomika a dosavadní výsledky letošního roku. Na druhou stranu jsou na tuzemském trhu i pozice, na které firmy dlouhodobě hledají kvalifikované lidi, ale narážejí na jejich nedostatek.

České firmy si čím dál víc hlídají, jestli se jim vyplatí rozšířit řady zaměstnanců - nejde přitom jen o kvalifikaci a praxi, ale hlavně o efektivitu práce. „Firmy obecně jsou pod obrovským tlakem, zvyšuje se konkurence, je obrovský tlak na marže. Oni jsou nuceni vyprodukovat více s menším počtem lidí,“ říká Jiří Halbrštát z agentury Manpower.

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídá sedm procent zaměstnavatelů, snížení očekává šest procent a 83 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro třetí čtvrtletí hodnotu plus jedno procento. Letní měsíce patří obvykle na trhu práce k těm silnějším, kdy se rozbíhá řada sezonních projektů - týká se to hlavně venkovních prací v zemědělství, stavebnictví a dopravě. Vůle nabírat ale letos není zdaleka tak silná ani tady.

Ve třetím čtvrtletí předvídají nárůst pracovních sil zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví. Nejsilnější náborové aktivity hlásí stavebnictví (plus deset procent). Naopak nejslabší aktivity hlásí těžba nerostných surovin (minus 11 procent).

Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika 

„Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním třetím čtvrtletí jsou tyto sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech. Obvykle tato sezona bývá nejsilnější.“

Obdobný průzkum se uskutečnil celkem ve 41 zemích a oblastech světa. Ve 33 z nich přitom zaměstnavatelé očekávají, že budou zvyšovat počet svých zaměstnanců. Týká se to například i českých sousedů Německa, Polska a Slovenska.

Společnost Manpower rovněž provedla celosvětový průzkum k nedostatku lidí s potřebnou kvalifikací. Zatímco celosvětově má problém obsadit pracovní místo kvůli nedostatku odpovídajících kandidátů více než třetina firem, v Česku je to 14 procent podniků. Mezi nejhůře obsaditelné pozice v ČR patří řemeslník, obchodní zástupce, pracovník marketingu a PR, IT pracovník, šéfkuchař a kuchař, lékař, řidič, dělník, pracovník v úklidu a mechanik.

Zaměstnavatelé tak čím dál častěji přistupují ke vzdělávání těch lidí, které už ve firmě mají. A méně už v současné době vadí skutečnost, že v pracovním týmu není tolik mladých lidí - pro absolventy bez praxe je proto čím dál těžší si najít práci.