Meruněk z jižní Moravy letos moc nebude

Brno – Letošní úroda meruněk z jižní Moravy bude pětinová, neboť květnový mráz poničil na osmdesát procent stromů. Někteří jihomoravští pěstitelé tak ani nebudou mít ze stromů ve svých sadech co česat. Sadařům, kterým meruňky nepomrzly všechny, zůstala asi čtvrtina úrody. Někteří dokonce zvažují, zda budou meruňky dál pěstovat. Nutí je k tomu i taktiky velkých obchodních řetězců a ceny ovoce z dovozu.

„Mohu potvrdit, že letošní úroda meruněk je asi ze čtyř pětin poničená mrazy. V Čechách letos jarní mrazy páchaly škody lokálně, Moravu zasáhly celou. Viděla jsem například strom švestky. Byl zmrzlý i s listy. To jsem za svou praxi ještě neviděla,“ potvrzuje situaci tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.   

Někteří sadaři zvažují, zda budou v pěstování meruněk pokračovat. „Už šestým rokem pěstování meruněk dotujeme. I loni, kdy jsme měli krásné ovoce, bylo ho dost a jeho kvalita byla perfektní, ale výkupní cena byla katastrofální. Velké markety nás nutily, abychom prodávali pět korun pod výrobní cenu,“ říká jeden ze sadařů Stanislav Krejčí. Podle něj je to pro sadaře likvidační.   

Eva Krňanská z Tasovic na Znojemsku patří k menším sadařům. Pěstuje meruňky a broskve. „Bohužel nám to pomrzlo, takže letos nebudu schopná nabídnout žádné meruňky. U broskví je to podobné. To málo, co zbylo po dubnových mrazech, poničily mrazy v květnu,“ popsala Krňanská.

Vydáno pod