Vinaři z Chile chrání své víno před zemětřesením

Santiago de Chile - Pátý největší vývozce vína na světě Chile letos hlásí rekordní úrodu. Země se tak začíná vzpamatovávat ze ztrát po ničivém zemětřesení v roce 2010. Tehdy Chile přišlo prakticky o celou produkci vína včetně zásob v hodnotě přesahující 250 milionů dolarů.

Chilské víno je ve světě stále populárnější. Navíc tamní zemědělci jsou teď už prý připraveni čelit případnému dalšímu zemětřesení. Odborníci pro ně připravili vylepšené postupy na ochranu tanků, pro výstavbu skladů a nakládání sudů s vínem. Poučili se ze zkušeností vinařství Aquitania poblíž hlavního města Santiaga de Chile. Jejich tanky totiž zůstaly během ničivého zemětřesení nepoškozené. 

„Je to technika, kterou můj otec viděl v Kalifornii před mnoha lety. Tanky, které jsou ukotveny, se zlomí, ale těm neukotveným se nic nestane. Naše nebyly ukotvené, ale na zemi, a během zemětřesení se pohybovaly, takže nepraskly,“ vysvětluje princip ochrany před otřesy Země obchodní ředitel z vinařství Aquitania Eduardo de Solminihac. 

Šesté nejsilnější zemětřesení na světě, které Chile postihlo v únoru 2010, přitom přišlo jen týden před sklizní hroznů. „Bylo to jako ve filmech, kdy se netvor dostane do sklepů a zničí vše, každou věc, kterou tam najde. Ale škoda je mnohem větší. Můžete přijít o kontinuitu svého vína v supermarketech, restauracích nebo u distributorů,“ říká generální ředitel ekologické vinice Emiliana Jose Guilisasti Gana.

Zemětřesení přineslo obrovské ztráty nejen vinařům

„Mnoho vinic bylo poškozených a uzavřených. Obchodníci začali rušit nasmlouvané zakázky. Nikdo v podstatě nechtěl obchodovat s vinaři z Chile,“ vzpomíná na situaci po zemětřesení generální ředitel RutaCruz Claudio Guevara. 

Zemětřesení navíc postihlo i vinařskou turistiku. Dosud silná chilská ekonomika tak dostala tvrdou ránu. Ministerstvo zemědělství ale očekává, že současná rekordní úroda umožní vinařskému průmyslu znovu se vzchopit.

Vinaři z Chile (zdroj: ČT24)