Drobní akcionáři obviňují španělskou Bankiu z podvodů a lichvy

Madrid – Finanční ústav Bankia, čtvrtý největší ve Španělsku, vyšetřují protikorupční úřady. Drobní akcionáři jej totiž viní z podvodů a lichvy. Chtějí proto podat hromadnou žalobu proti vedení mateřské společnosti BFA a jejímu bývalému šéfovi Rodrigu Ratovi. Ten z funkce odešel těsně předtím, než banka požádala vládu o pomoc.

Jedním z údajně podvedených je i stavitel Eduardo Solano. U nedávno znárodněné Bankie si vzal hypotéku na byt. Tvrdí, že banka po něm teď chce vyšší splátky, než jaké byly původně dohodnuté. „Původně jsem měl splácet 800 euro, ale jakmile jsem byt koupil, zvedla se splátka najednou až na 1 350 euro. A potom, co klesla evropská úroková sazba, začal jsem platit 1 760 euro,“ říká.

Pan Solano si ale navíc vzal i osobní půjčku. Splátky se mu tak vyšplhaly na dva tisíce euro. Po konci španělského realitního boomu přišel o práci a teď mu hrozí vystěhování. Počet lidí, kteří jsou ve Španělsku v podobné situaci, se přitom od roku 2008 skoro zdvojnásobil. Loni jich bylo 50 tisíc. Podle španělských zákonů ale lidé i po vystěhování zůstávají dlužníky. A tak se bouří.

Ekonomika ČT24: Podvody a lichva v Bankii? (zdroj: ČT24)

„Bankia by se měla stydět za to, jak podvádí lidi lichvářskými podmínkami a hypotékami. Existují i ​​další banky ve Španělsku, které dělají to samé, ale Bankia je vede. Musíme jim v tom zabránit,“ rozčiluje se Mercedes Revuelta, aktivistka z hnutí 15M.

Toto hnutí, které kritizuje současnou evropskou politickou situaci a taky úsporné škrty, se teď snaží pomoci Eduardu Solanovi vyjednat s bankou nové podmínky splácení. „Já už vlastně ani nevím, jak se cítím. Pořád se bojím, že banka na nižší splátky nepřistoupí,“ svěřil se Solano.

Vlna odporu vůči bankám ve Španělsku stoupá. Vláda teď slíbila úlevy pro dlužníky, kteří si vzali půjčky během stavebního boomu. Agentura Fitch mezitím snížila rating 18 španělským bankám včetně Bankie.

Vydáno pod