Španělské banky by měly zaplatit z půjčky úrok nejméně 8,5 procenta

Madrid - Španělské banky by měly zaplatit z půjčky, kterou obdrží od eurozóny, úrok nejméně 8,5 procenta. Uvedl to mluvčí evropského komisaře pro hospodářskou soutěž Antoine Colombani. Španělsko dostalo slíbeno na pomoc pro své banky až 100 miliard eur (2,6 bilionu korun).

„Podle praxe Evropské komise při uplatňování pravidel státní podpory v bankovním sektoru každá pomoc poskytnutá bankám ve formě hybridních kapitálových nástrojů směnitelných za akcie musí mít minimální úrokovou sazbu 8,5 procenta,“ uvedl Colombani. „Banky, které obdrží státní pomoc, musí zaplatit státu, který pomoc poskytl, přiměřenou podporu. To zajistí, že banka přispívá na náklady své vlastní restrukturalizace,“ dodal.

Komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia dnes v rozhovoru pro španělskou tiskovou agenturu Efe vysvětlil, že půjčka bude považována za investici státu a má posloužit k ozdravení finanční situace bank, proto v sobě zahrnuje i náklady na pomoc. Někteří úředníci z EU i Španělska v sobotu agentuře Reuters řekli, že úrok z půjčky pro španělský fond na restrukturalizaci bank (FROB) má činit tři procenta, i když o detailních podmínkách dohody se stále jedná.

Jakmile Španělsko formálně požádá eurozónu o finanční pomoc, měly by být potřebné peníze převedeny na FROB. Ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu uvedl, že fond by měl poskytnout peníze bankám prostřednictvím konvertibilních dluhopisů, nazývaných Cocos, nebo prostřednictvím majetku.