Výrobci zbraní by rádi prodávali víc – například do Sýrie

Paříž – Výrobci zbraní si stěžují na ekonomickou krizi. Ta podle nich zasáhla jejich obchody více než jiná odvětví. Většina zemí totiž radikálně omezuje výdaje na obranu a tam, kde by přesto o zbraně byl zájem, zakazuje obchod mezinárodní embargo. Mezi země, které se dostávají do hledáčku obchodníků se zbraněmi, patří i Sýrie. Firmy potichu doufají, že svět zruší zákaz a začne dodávat výzbroj opozici, i když takový krok by zřejmě jen prohloubil vnitřní konflikt v zemi.

Jen v Evropě klesly výdaje na nákup nové techniky v posledních třech letech o 6 procent. Armády navíc propouští vojáky do civilu. „Spojené státy a Evropa omezují výdaje na obranu a zbrojní firmy se musí poohlížet jinde. Sofistikovaná technika jako třeba stíhačky pak těžko hledá zákazníka,“ říká Matthew Bell, reportér časopisu Jane's Industry Magazine.

Jedna z firem na veletrhu v Paříži hned nabídla přístroj, který zvýší výkony zbývajících bojovníků. „Skládá se ze dvou mechanických nohou a dvou rukou. S tímto systémem si můžete naložit 40 kilo na záda a 20 dopředu,“ uvedl konstruktér Serge Gryorowicz.

Prosazují se spíš jednodušší technologie s širším využitím

Armády patrolující v obydlených oblastech i policisté pak mají na výběr kamery, které doslova vidí za zdi domů. „Dokáže zjistit přítomnost lidí, to je důležité třeba při vyhledávání unesených lidí,“ sdělil konstruktér Nicolas Vellas.

Odbyt tak nacházejí spíš jednodušší systémy, využitelné i pro policejní nebo čistě civilní účely. Zbrojní veletrh v Paříži to jen potvrdil. Vítaní zbrojní zákazníci, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, si pořídili kamery Argos 2, které ve dne v noci vidí až na 20 kilometrů.

Ekonomická krize postihla i výrobce zbraní (zdroj: ČT24)
Vydáno pod