Schäuble: Bude-li Itálie pokračovat Montiho cestou, krizi se vyhne

Milán – Pokud Itálie zavede tržní reformy navržené vládou premiéra Maria Montiho, nemusí se bát, že by ji postihla dluhová krize, která nyní ohrožuje Španělsko. Řekl to německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro italský deník La Stampa. Cesty reforem se musí držet i Španělsko a Francie, tu ale Schäuble kritizoval za první protireformní kroky v důchodovém systému. Investoři se přesto obávají, že po eskalaci problémů Španělska bude další na řadě právě Itálie.

„Jestliže bude Itálie pokračovat Montiho cestou, nehrozí jí žádná rizika,“ řekl ministr. „Španělsko je rovněž na dobré cestě a program pomoci nepotřebuje. Má specifické problémy s bankovním sektorem a jsem si jist, že je vyřeší,“ dodal.

Monti zavedl úsporné kroky, v rámci kterých zvýšil daně a prosadil důchodovou reformu, což povzbudilo investory. Jejich podporu však Řím v poslední době ztrácí, protože vláda nedokázala doplnit utahování opasků růstovými reformami a polovičatý návrh reformy trhu práce uvízl v parlamentu.

Hollandovy změny v důchodovém systému neodpovídají demografickému vývoji

Schäuble kritizoval rozhodnutí nové francouzské vlády snížit zpět věk odchodu do důchodu pro ty, kteří nastoupili do práce dříve. Socialistický prezident François Hollande tak plní sliby zvrátit důchodové reformy svého předchůdce Nicolase Sarkozyho.

„V Evropě jsme se rozhodli přizpůsobit náš sociální systém demografickému vývoji. Naše země stárnou, ale Hollandovo rozhodnutí snížit důchodový věk tomu neodpovídá,“ řekl Schäuble.

Z Paříže přicházejí i další varovné protitržní signály. Ministr práce Michel Sapin minulý týden řekl, že nová vláda chce firmám výrazně zvýšit náklady propouštění zaměstnanců a slibuje si od toho zastavení růstu nezaměstnanosti, která je nyní nejvyšší od konce 90. let. Země jako Španělsko a Itálie však nyní naopak přísné podmínky pro propouštění zmírňují, aby vytvořily motivaci k najímání a přispěly tím k poklesu rekordně vysoké nezaměstnanosti.