Nový systém vyplácení příspěvků na bydlení ohrozí domácnosti

Praha - Plánované zpřísnění pravidel pro poskytnutí příspěvku na bydlení může podle předsedy Sdružení nájemníků ČR Milana Taraby až zdvojnásobit počet chudých domácností. Rodiny, které dostávají dávky v hmotné nouzi, podle něj můžou měsíčně přijít až o 2 000 korun. Návrh novely je nyní ve sněmovně.

Příspěvek na bydlení k mnohým domácnostem nepoputuje

Příspěvek na bydlení nyní stát vyplácí rodinám či jednotlivcům, pokud jejich příjem nestačí na pokrytí 30 procent a v Praze 35 procent stanovených nákladů na bydlení a pokud mají v bytě trvalý pobyt. Nově mají mít nárok na příspěvek ale jen ti, kteří na bydlení dávají alespoň 50 procent příjmů.

„Jestliže se v současné době uvádí, že máme v chudobě zhruba deset procent obyvatelstva, tak takováto opatření by mohla zvýšit míru chudoby o dalších deset procent. (…) To je věc, která je pro nás naprosto nepřijatelná, protože bychom na tom byli ze všech evropských zemí nejhůř,“ tvrdí Taraba.

Od roku 1992 je lhůta pro čerpání příspěvku stanovena na období sedmi let. Omezení se netýká seniorů nad 70 let a postižených, kteří žijí v upravených bytech.

Brífink Sdužení nájemníků o užívání bytů (zdroj: ČT24)