Na vyřazení auta z provozu stačí kuně 15 minut

Praha - Kromě drahého benzinu budí řidiče ze spaní ještě kuny. Za poslední rok narostl počet jimi poničených aut zhruba o pětinu, pojišťovny evidují tisíce případů ročně. Patnáctiminutové řádění zvířete může auto vyřadit z provozu a náklady na opravu dosahují značných částek.

Hlodavcům chutnají zapalovací kabely

„Kuny a hlodavci nám nejčastěji okusují zapalovací kabely v motorovém prostoru, kde dochází k poškození,“ tvrdí automechanici.

Poškození hrozí

  • elektroinstalaci
  • brzdovému systému
  • chladicímu systému

Proti takovému poškození se dá pojistit. V základním balíčku povinného nebo havarijního pojištění ale takové služby nejsou, proto si za ně musí řidič připlatit. „Od začátku roku jsme právě kvůli těmto pojistným událostem vyplatili řidičům už tři čtvrtě milionu korun. V průměru to mohlo být kolem sedmi tisíc na jednoho řidiče,“ tvrdí mluvčí Allianz Václav Bálek.

Týdně navštíví servis kolem deseti aut poškozených od hlodavců. Nejvíc ohrožená jsou auta, která parkují u lesů, parků a na městských sídlištích. Prokousané kabely už ale našli i řidiči v centru Prahy.

  • Překousané kabely zdroj: ČT24
  • Překousané kabely zdroj: ČT24

Zvířata se lezou do motorů ohřát. Nejde jen o kuny, do motoru rády lezou i veverky a potkani. Kolik žije v Česku kun, se dá jen těžko odhadnout. Podle některých zoologů jich budou desítky, možná stovky tisíc. Podobné problémy řeší i řidiči v Německu nebo Rakousku.

Proti hlodavcům a kunám se dá chránit speciálním sprejem. Levnější metodou je třeba chomáč chlupů ze psa, přidělaný ke kabelům gumičkou.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)