Kulhánek navrhl platy manažerů státních firem, jdou do milionů

Praha - Poradenská firma bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka navrhla ministerstvu financí výši platů pro manažery společností s účastí státu. Navrhují 30 milionů korun ročně pro ředitele ČEZu, 14,4 milionu pro šéfa ČSA a 8,5 milionu pro ředitele pražského letiště, napsal deník Právo. Manažeři těchto firem nyní své výdělky nezveřejňují. Ministerstva financí a vnitra ale připravují předpis, podle něhož se má uvádět platové rozpětí.

Ministerstvo si u Kulhánka zadalo vypracování studie, která měla vyčíslit výši platů vrcholových manažerů českých státních a polostátních firem, jejichž obrat se pohybuje v miliardách korun. Ke zmíněným sumám dospěli odborníci na základě porovnání platových poměrů na obdobných pozicích v zahraničí s přihlédnutím k platovým poměrům v Česku, uvedl deník.

Podle informací Práva je manažerů, jejichž roční příjmy překračují 1,8 milionu korun, v tuzemsku celkem 112. Vedou 27 společností, ve kterých má stát vyšší než třetinový podíl. Vedle již zmíněných firem se jedná například o ČEPRO, České dráhy, Lesy ČR, Řízení letového provozu nebo Českou poštu.

MF: Platy nemůžeme zveřejňovat, lidi by nám přetáhla konkurence

Kolik v současnosti skutečně tito lidé berou, není známo. A to přesto, že Nejvyšší správní soud již před dvěma lety rozhodl, že platy a odměny zaměstnanců státem řízených organizací by se měly zveřejňovat, upozornil deník.

Náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček ale utajení informací o platech ředitelů státních firem hájí – důvodem je riziko, že by je přeplatila konkurence: „Musíme chránit svoje lidi, protože v okamžiku, kdy se odhalí, kolik třeba ve firmě ČEPRO platíme obchodnímu řediteli za to, že umí obchodovat s naftou, benzinem a ropou, tak nám konkurence ze zahraničí toho člověka ráda přeplatí,“ řekl Právu.

Ministerstva financí a vnitra přesto dostala od vlády za úkol vypracovat pravidla pro obsazování vrcholných postů ve firmách s účastí státu i zásady odměňování takových pracovníků. Konkrétní částky v něm ale nejspíš zveřejněny nebudou. Jak sdělil Právu Zajíček, veřejné bude pouze platové rozpětí.

Rozhovor s Vratislavem Kulhánkem o odměnách pro manažery (zdroj: ČT24)