DPH nesníží ani příští vláda, soudí Kalousek

Praha - Zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) definitivní. Ministr totiž nevěří tomu, že by jakákoliv následující vláda sazby DPH snížila. Kalousek to uvedl na dnešním setkání s manažery organizovaném týdeníkem Euro. Návrh na další zvýšení DPH, které je součástí snahy vlády o konsolidaci veřejných rozpočtů, prošel počátkem června ve sněmovně prvním čtením.

„Nemyslím si, že jakákoliv vláda bude snižovat DPH. Tomu prostě nevěřím, i když to bude v předvolebním boji tvrdit,“ uvedl ministr. Zároveň odmítl kritiku opozice, že současná vláda zvýšila bezprecedentně daně. Opozici nicméně dávají za pravdu i někteří ekonomové. „Česká republika nikdy takovou změnu daní a navíc v kombinaci se změnami, které už proběhly v letošním roce, ještě nezažila od sametové revoluce,“ konstatoval hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Sněmovna 6. června v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila vládní návrh na zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a dalších úsporných rozpočtových změn. Opatření, která vláda předložila v jednom návrhu, mají za cíl snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. Uvedené sazby DPH by měly platit v letech 2013 až 2015. Od roku 2016 by se sazby měly sjednotit na 17,5 procenta.

Kalousek trvá na uvalení spotřební daně na víno

Kalousek rovněž v debatě uvedl, že nenavrhne žádné zvýšení spotřební daně u lihu, cigaret nebo piva, kromě změn požadovaných EU. Naopak potvrdil svůj velmi kritizovaný záměr zavést spotřební daň na tiché víno. „Všechny země, kde si zemědělské lobby prosadilo osvobození od daně, mají společné to, že domácí spotřebu tvoří domácí produkce. U nás je to ale dovoz, který stoupá a nyní se podílí na domácí spotřebě ze 72 procent,“ zdůraznil Kalousek. Polovina z dovozu přitom navíc podle ministra není kvalitní víno, ale krabicové.

Zavedení spotřební daně na víno je trnem v oku zemědělcům. Zavedení daně podle nich ohrozí české a moravské vinohradnictví, významně zvýší podíl černého obchodu a povede k odlivu turistů zejména z jižní Moravy. „Zátěž je neadekvátní oproti tomu, co by mohlo být očekáváno jako výnos,“ prohlásil na adresu nové daně Tibor Nyitray z vinařství Sonberk. Navíc výnosy z daně by podle vinařů do značné míry snížily výdaje na administrativu spojenou s výběrem této daně.

Svůj nesouhlas s uvalením spotřební daně na víno vyjádřili zemědělci 23. května protestní blokádou silnic. Ta omezila dopravu na silnicích ve 12 krajích. Kromě daně z vína se chtěli tímto protestem zemědělci vyslovit také proti chystanému zrušení dotované nafty. Kromě protestů se podepisuje také petice proti zavedení spotřební daně z vína. Do konce května se pod ni podepsalo téměř 30 tisíc lidí.