Soud zrušil největší pokutu v historii ÚOHS - miliardu za kartel

Brno - Krajský soud v Brně zrušil téměř miliardovou pokutu od antimonopolního úřadu za kartel šestnácti nadnárodních strojírenských firem. Dosud byla nejvyšší v historii, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil. Případ se vrátí před ÚOHS, pokud úřad nepodá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. U soudu se obhajovaly například Siemens nebo Toshiba.

Krajský soud případ zrušil už podruhé. I přesto potvrdil existenci kartelu i fakt, že se dotkl českého trhu. „Takový kartel je možné na českém území stíhat a účastníky kartelu sankcionovat,“ uvedl soudce David Raus. Na druhou stranu ale podle něj není jasné, která firma z jednotlivých koncernů se na kartelu podílela.

David Raus, soudce Krajského soudu v Brně

„Soud je toho názoru, že skutek, pro který bylo celé řízení vedeno, se skutečně stal. To znamená, že kartel se odehrál. Jednalo se o celosvětový kartel a ten kartel měl dopad na české území. Problém je ovšem v tom, že jestliže byla odvozena deliktní odpovědnost jednotlivých skupin, které kartelizovaly, pak ve vztahu k těmto jednotlivým konkrétním členům neexistuje podklad, z něhož by ta odpovědnost vyplývala.“

Podle tiskového mluvčího ÚOHS Martina Švandy úřad vítá, že soud potvrdil existenci kartelové dohody. „O dalším postupu rozhodneme v nejbližší době,“ uvedl Švanda. ÚOHS podle něj zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Šestnáct firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS od roku 1988 do roku 2004 téměř po celém světě nezákonně kooperovalo v tendrech. Společnosti si údajně sdělovaly ceny svých nabídek a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku mělo jít jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů korun.

Firmy nechtěly být trestány dvakrát - před Evropskou komisí a českým soudem

Podle ÚOHS ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení. ÚOHS firmy pokutoval za období před vstupem ČR do EU. Původně pokuta dosáhla 979,2 milionu korun pro 16 firem z devíti holdingů. Pak ÚOHS společnostem Areva T&D Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce 941,9 milionu byla ale i tak nejvyšší v historii úřadu.

V následné právní bitvě firmy napadly, že by měly být za stejný přečin trestány dvakrát, Evropskou komisí a českým úřadem. Brněnský krajský soud tak v roce 2008 rozhodnutí zrušil, proti čemuž se ÚOHS odvolal. Nejvyšší správní soud mu dal za pravdu a verdikt krajského soudu zrušil, čímž pokuty opět nabyly platnosti.

Reportáž Anety Sklenářové a Barbory Žídkové (zdroj: ČT24)