Ceny bytů dál klesají

Praha - Pokles tržních cen bytů se v Česku nezastavil ani v letošním prvním čtvrtletí. Starší byty meziročně zlevnily o 4,7 procenta. Ceny bytů v novostavbách klesly o 2,6 procenta. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Odborníci přesto doporučují nákup nemovitostí jako dobrý způsob investování a zabezpečení se například na penzi.

Starší bydlení mimo Prahu bylo v prvních třech měsících letošního roku o pět procent levnější než před rokem. V hlavním městě se ceny starších bytů snížily o 3,1 procenta. Dnes zveřejněné údaje se týkají cen, za které se nemovitosti nakonec skutečně prodaly. U nových bytů sledují statistici vývoj realizovaných cen zatím jen v Praze, protože pro zbytek republiky chybí dostatek údajů.

Ceny nových bytů sleduje statistický úřad od začátku roku 2009, od posledního čtvrtletí stejného roku vykazuje meziroční index nepřetržitý pokles. Celostátní meziroční index starších bytů má ČSÚ k dispozici od třetího čtvrtletí 2010. Růst nevykázal ani jednou.

Propad cen bytů láká podle odborníků k jejich nákupu, a to nejen za účelem bydlení, ale i za účelem investice. „Nezáleží jen na ceně nemovitostí, ale i na tom, jak levné či drahé je financování, tedy hypotéky. A ty levné jsou. A pak – v době krize jsou nemovitosti dobře zabezpečenými úsporami. Je bezpečnější koupit nemovitost, jejíž cena klesne ještě o 3 procenta, než nechat ležet peníze na účtu a dočkat se poklesu jejich hodnoty celkem o 6 procent,“ řekla portálu ČT24 ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Už v dubnu publikoval ČSÚ také data o nabídkových cenách, které vychází z údajů v inzerci. Od ledna do konce března se ceny v nabídkách zvýšily meziročně o 1,1 procenta. Nabídkové ceny ale v prvním čtvrtletí táhla nahoru hlavně Praha, mimo metropoli dál klesaly.