Británie si chce vyhrnout rukávy a udělat maximum pro svou zemi

Londýn – Opatření na podporu likvidity v bankovním systému připravuje britská vláda a tamní centrální banka. „My si vyhrneme rukávy a uděláme maximum, abychom ochránili britské firmy a domácnosti,“ prohlásil guvernér Bank of England Mervyn King. Podniky i domácnosti tak budou moci čerpat levné úvěry až za 140 miliard liber (asi 4,4 bilionu Kč), což jim má pomoci překonat dopady hospodářské recese, která Británii zasáhla. Část analytiků ale upozorňuje, že na pomoc už je možná pozdě.

Společné opatření má pomoci bankám, které pociťují dopady krize a nejsou schopny nabízet úvěry tak, jak byly zvyklé. Dopady se pak přenášejí na firmy a domácnosti. Část z nich už má ale kvůli krizi takové problémy, že zřejmě nebudou mít zájem nabídky využít. Vzít si další úvěr, byť levný, by pro ně představovalo vysoké riziko.   

Záměr nabídnout levné půjčky ve čtvrtek pozdě večer nastínil ministr financí George Osborne a guvernér tamní centrální banky Mervyn King. Návrh padl na společné večeři, která byla určena pro finančníky z londýnské City.

The Bank of England
Zdroj: ČTK/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

King: Visí nad námi velký černý mrak nejistoty   

Jeden z navrhovaných programů předpokládá, že banky dostanou přístup k levným víceletým půjčkám, ovšem jen za předpokladu, že tyto levné půjčky za výhodných podmínek nabídnou firmám a domácnostem. Centrální banka by zároveň aktivovala opatření na posílení likvidity, o němž informovala už v prosinci, ale který zatím nevyužila. Program předpokládá, že do finančního systému by každý měsíc přiteklo asi pět miliard liber.   

King varoval před „velkým černým mrakem nejistoty“, který podle něj nevisí jen nad ekonomikou eurozóny, ale i nad ekonomikou Británie i celého světa. Proto se prý firmy a domácnosti opevnily a čekají na nejhorší. Výsledkem je ale podle Kinga to, že lidé méně utrácejí, což vede k poklesu příjmů. Chmurné předpovědi o poklesu ekonomiky se pak začínají automaticky naplňovat.

Mervyn King, guvernér britské centrální banky

„Vláda, s pomocí Bank of England, nebude jen tak stát a čekat, až bouře přejde. My si vyhrneme rukávy a uděláme maximum, abychom ochránili britské firmy a domácnosti.“

Britská centrální banka drží základní úrok už delší dobu na historickém minimu 0,5 procenta, v praxi se to ale příliš neprojevuje. Rozdíl mezi úrokem, za který si komerční banky půjčují, a úrokem, který pak žádají za úvěry pro firmy a spotřebitele, je totiž stále propastný. Proto se vláda a centrální banka rozhodly levné úvěry nabídnout.