Inspekce stahuje z trhu tuny sekané kontaminované listerií

Praha - Veterinární inspektoři nařídili stáhnout z trhu 2,8 tuny výrobku Farmářská pečená sekaná od liberecké firmy RAVY CZ, protože laboratorní testy prokázaly přítomnost nebezpečné bakterie listerie. Veterinární správa přitom varuje, že někteří lidé si už mohli výrobek koupit. Výrobky byly distribuovány obchodním řetězcům Kaufland, Norma, Tesco a Globus. Bakterie může být nebezpečná zejména pro těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou.

„Laboratorní testy prokázaly přítomnost patogenní bakterie Listeria monocytogenes. Veterinární inspektoři nařídili s okamžitou platností zákaz uvádění 2,8 tuny výrobku do tržní sítě a jeho stahování,“ uvedla Jana Horňáčková ze Státní veterinární správy.

Farmářská pečená sekaná se prodávala v balení po 500 gramech. Závadné šarže měly čísla: 120530, 120601, 120602, 120603, 120604, 120605, 120606, 120607 a 120608. Veterináři upozorňují, aby lidé tuto sekanou nejedli. „Výrobek je možné vrátit v místě nákupu,“ podotkla Horňáčková.

Podle místopředsedy představenstva RAVY CZ Ivo Najmana se firma s podobným případem setkala poprvé. „Nic podobného se nám ještě v minulosti nestalo, máme podezření, že se listerie do sekané dostala se zeleninou,“ prohlásil Najman. Závod liberecké firmy patří k nejmodernějším svého druhu v zemi, do provozu byl uveden před osmi lety. Bakterie se podle Najmana objevila jen v jednom z pěti vzorků, přesto bylo nutné stáhnout všechnu sekanou, která se v ten den v libereckém závodě vyrobila.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí zpravidla odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.