Itálie má plán růstu, hodlá prodávat majetek

Řím - Italská vláda dnes předložila plán na podporu ekonomického růstu, který má doplnit dosavadní jednostranně úsporná opatření kabinetu Maria Montiho. Plán, který vláda ihned uvedla do platnosti formou výnosu, je ale podle ní veden snahou omezit velikost státu pomocí prodeje majetku a snížení rozpočtů ministerstev, nikoli dalším bobtnáním rozpočtových výdajů a moci státu.

„Hospodářský růst a omezení velikosti a váhy státu byly vodítky dnešního zasedání kabinetu,“ prohlásil po schůzi premiér Mario Monti. „Růstový výnos“ platí ihned, do 60 dní jej ale musí schválit parlament.

Úřad předsedy vlády a ministerstvo hospodářství v rámci plánu sníží počty zaměstnanců. To je podle Montiho první krok k plánu snížení výdajů až o pět miliard eur (127 miliard korun) pro letošní rok, který chce vláda schválit do konce měsíce.

Stát bude prodávat podniky i nemovitosti

Ministerstvo hospodářství prodá tři své podniky státem kontrolované holdingové společnosti Cassa Depositi e Presiti (CDP) za zhruba deset miliard eur. Příjmy z prodeje půjdou zejména na snížení obřího státního dluhu.

Kromě státních podniků chce vláda prodat nemovitosti v hodnotě až 4,5 miliardy eur, i když dokument, který získala agentura Reuters, žádný časový harmonogram neuvádějí. Řada předešlých pokusů o prodej státního majetku k žádným významnějším výsledkům nevedla.

Itálie je další zemí, která je ohrožena šířením dluhové krize eurozóny. Třetí největší ekonomika eurozóny je s dluhem 120 procent HDP druhou nejzadluženější zemí Evropy po Řecku. V absolutním vyjádření však její dluh dosahuje nejvyšších hodnot.

Monti tento týden řekl, že Itálie v příštím roce splní stanovený cíl dosáhnout vyrovnaného strukturálního rozpočtu. Dodal, že na summitu EU na konci června bude přesvědčovat své partnery, aby přijali opatření na podporu růstu.

Italská vlajka
Zdroj: ČT24

Liberalizace trhu práce přidělává vládě vrásky

Montiho vláda však má doma v parlamentu potíže prosadit klíčovou prorůstovou reformu - liberalizaci trhu práce. Návrh předpokládá zmírnění drakonických podmínek propouštění, které platí pro firmy s více než 15 zaměstnanci a které jsou hlavní příčinou neefektivní struktury firemního sektoru a ochromeného trhu práce.