Tokijský veletrh hraček ve znamení hravé dospělosti a IT

Tokio - Na tradiční Mezinárodní výstavě hraček v Tokiu byl letos zřetelně vidět nastupující trend – stále větší zapojení elektroniky a IT na úkor klasických figurek, aut či hlavolamů. Výrobci například nabízejí možnost použít chytré telefony jako dálkové ovládání k robotům nebo helikoptérám. V kurzu jsou ale nadále stolní hry, Tamagoči, nebo domácí mazlíčci. Ani začátek letošního ročníku se navíc neobešel bez nového zapsání do Guinessovy knihy rekordů.

Mezinárodní výstavu hraček v Tokiu totiž zahájila tradiční asijská hra připomínající domino, která se už potřetí za sebou zapsala do světoznámé knihy. K jeho vytvoření bylo potřeba 10 tisíc dřívek, 17 lidí a přes 18 hodin času. „Pokud  náš rekord někdo překoná, budeme usilovat o další. Jako tvůrci tohoto výrobku bychom rádi nový rekord dál drželi a vytvářeli větší a lepší produkty,“ komentoval manažer firmy Megahouse Takahaki Hama.

V letošním ročníku se od 14. do 17. června představí přes 140 výrobců a kolem 35 tisíc produktů. Vítězem v kategorii „inovativní hračka“ se stala firma Bandai, která světu představila slavnou hru Tamagoči. Nahradil ji o dávku pixelů bohatší a o 16 let mladší chytrý telefon, princip ale zůstal stejný - starat se o mazlíčka co nejlépe. Cena hračky se pohybuje kolem 1500 korun. „Je hodně lidí, kteří doma nemohou mít zvíře, právě těm bychom chtěli doporučit náš výrobek. A kdo už zvíře má, ten si tuto hračku může také koupit a pořídit svému reálnému mazlíčkovi kamaráda,“ říká zástupce firmy Joko Kato.

Veletrh ale necílí jen na ty nejmladší. Velkým hitem se stal samopěnicí půllitr. Pokud při popíjení padne pěna, stačí stisknout páku na uchu. Pro mužskou část návštěvníků a pro ty, co mají zájem o trochu adrenalinu, je tu boxovací hra „Battroborg.“ Pomocí ovladačů je tělo synchronizované s tělem robota a dotyčný se tak může utkat třeba se svým kamarádem v miniaturním ringu.

Tokio znovu ožilo moderními trendy v zábavě (zdroj: ČT24)