Řecko může v plnění úvěrových dohod získat ústupky

Berlín/Los Cabos - Řecko by mělo dostat šanci na nové projednání podmínek mezinárodní dohody o záchranném úvěru, pokud by na tom záviselo jeho udržení v eurozóně. Prohlásil to generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría před summitem skupiny nejvýznamnějších ekonomik světa G20 v Mexiku. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle připustil, že by Řecko mohlo od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky, například v podobě delší doby ke snižování rozpočtového deficitu k určeným cílům. Nové projednání dohod však vyloučil.

Řecko by mohlo od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky v plnění podmínek dohody o záchranném úvěru, například v podobě delší doby ke snižování rozpočtového deficitu k určeným cílům, řekl po zveřejnění prvních odhadů volebních výsledků v Řecku Westerwelle. „Podstatné změny v dohodách nejsou možné, dovedu si ale představit, že budeme znovu mluvit o harmonogramech,“ uvedl ministr. Odůvodnil to tím, že v poslední době se kvůli opakovaným volbám v Řecku nic podstatnějšího politicky rozhodovat nemohlo.

„Ústup od reforem není možný. Řecko se musí držet toho, co bylo sjednáno. Pokud mu řekneme, že to, co jsme dohodli, už neplatí, pak budeme mít problém se všemi evropskými zeměmi, které své reformy důsledně a vytrvale uskutečňují,“ uvedl německý ministr.

Michael Romancov, politolog

"V Evropě, a to je možná pro Řeky jistá výhoda oproti těm předchozím volbám, se přeci jenom změnil kontext, zejména co se týče Francie, kde se prezidentem stal Hollande. Ten dal najevo, že jeho názor na řešení krize je jiný. Než se případně vytvoří Merchollande, tak uvidíme, jestli celá Evropa vůči Řecku nezaujme poněkud jiný postoj."

OECD: Změna podmínek stojí za pokus

Gurría uvedl, že pokud by nová řecká vláda, která by měla vzejít z dnešních voleb, stála o setrvání v měnové unii, pravděpodobně by usilovala o změnu podmínek dohody o druhém záchranném balíku s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. „Je to scénář, který je podle mě pravděpodobný, a pokud to bude podmínkou toho, aby Řecko zůstalo a šlo dál, řekl bych, že by to asi stálo za pokus,“ zdůraznil.

Gurría poukázal na to, že hlavní političtí předáci v Řecku vyjadřují touhu zůstat v eurozóně, i ti, kdo podmínky EU a MMF odmítají. „Neodmítám proto úpravy podmínek dohody tak, aby země dostala víc času nebo mohla klást větší důraz na některá opatření proti jiným,“ řekl.

V Řecku se dnes konají předčasné parlamentní volby, na jejichž výsledku bude záviset, zda zem zůstane v eurozóně. O většinu v parlamentu bojují strany, které podmínky záchranného balíku s určitými úpravami přijímají, ale také uskupení, která jednoznačně odmítají úsporná opatření, jež EU předlužené zemi ordinuje za to, že ji svými penězi chrání před úplným bankrotem.

Merkelová je proti znovuprojednání dohody

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu jakékoli zpětné projednávání dohody o finanční pomoci Řecku vyloučila. Uvedla, že nová řecká vláda se musí držet sjednaných dohod. „Proto je tak důležité, aby z řeckých voleb vzešla vláda, která řekne: Ano, dostojíme dohodě,“ prohlásila rezolutně Merkelová.

Angela Merkelová
Zdroj: Michael Sohn/ČTK

Ještě radikálnější je ve svých názorech Slovensko. Tamní premiér Robert Fico v týdnu prohlásil, že pokud Řecko nebude šetřit tak, jak bylo dohodnuto, Slovensko bude žádat jeho odchod z eurozóny.