Kdy začnou do ČR proudit peníze z EU? Září není jisté

Praha - Evropské penězovody směřující do Česka zůstávají dál zavřené. Zatím nikdo neví, na jak dlouho. Optimistické scénáře tvrdí, že by se proplácení evropských dotací mohlo obnovit letos v září. Jenže jak v Otázkách Václava Moravce připustil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, v září by to být nemuselo. Česko sice nejdéle v červenci dokončí akční plán, který mu má tok evropských dotací pomoci obnovit, zda se ale evropské kohoutky znovu otevřou, závisí podle ministra také na situaci uvnitř Evropské unie.

„Akční plán je nastaven tak, že v zásadě všechno má být hotovo do konce června, maximálně začátku července. A následně si komise přijede ty věci zkontrolovat,“ upřesnil Jankovský. „Já jsem přesvědčen, že bude řečeno, že akční plán jsme splnili,“ dodal. Podobným optimismem už ale zdaleka nehýří v otázce, kdy se podaří tok peněz do Česka obnovit. „Jestli se zahájí tok peněz v září, to závisí také na tom, jak se bude vyvíjet situace uvnitř Evropské unie,“ konstatoval Jankovský.

Jenže třecí plochy ohledně evropských dotací vyvstávají i jinde. Komise například Česku vytýká, že v některých operačních programech využívá až příliš služeb externích pracovníků. Jankovský nicméně věří, že i tento problém se podaří během dvou týdnů dořešit. „To je věc, o které se bavíme a snažíme se najít nějaký kompromis,“ podotkl.

Česko může do konce příštího roku dostat na dotacích z Evropské unie 800 miliard korun. Zatím ale vyčerpalo jen zhruba 17 procent této částky. Nečerpání dotací ale neznamená jen to, že ČR přijde o peníze. Jak již dříve uvedl premiér Petr Nečas (ODS), pokud by byly zastaveny veškeré platby z EU, mohl by deficit Česka skokově narůst k 6 procentům hrubého domácího produktu.

Počet operačních programů se zřejmě sníží

Snaha obnovit tok peněz z Bruselu ale není to jediné, na čem teď vláda pracuje. Jankovský rovněž zdůraznil, že se připravuje zjednodušení celého systému čerpání evropských dotací. Místo 24 operačních programů by jich v budoucnu mohlo být jen 6. Vzniknout by měly tři celostátní programy, jeden regionální, jeden pražský a jeden technicko-pomocný. „Návrh projednáváme uvnitř vlády a předpokládám, že do poloviny července bude schváleno, jaká by měla být struktura,“ uvedl Jankovský.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Celostátní program pro vzdělání a zaměstnanost by měl podle ministra pro místní rozvoj spadat pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Další celostátní program podpory podnikání a inovací by mělo mít v gesci ministerstvo průmyslu. Program ohledně infrastruktury by měl spadat pod ministerstvo dopravy.

Vydáno pod