Čeští politici: Řecku nepomůže ani drachma, krize eura nemá řešení

Praha - Krize eurozóny nemá žádné dobré řešení. Radiožurnálu to řekl prezident Václav Klaus. Řekové podle něj neměli euro přijmout a teď jsou obětí současných potíží společné měny. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga z TOP 09 ale Řeky ke vstupu do eurozóny nikdo nenutil a za problémy si tak můžou hlavně sami. Ani návrat k drachmě by zřejmě Řecku moc nepomohl, myslí si Schwarzenberg.

Výsledek řeckých voleb neovlivní řešení současné krize v eurozóně, řekl Radiožurnálu prezident Václav Klaus. I když podle něj zvítězí „takzvaně proevropští Řekové“, Řecku nesplatitelný dluh zůstane i nadále a jen se současná situace bude prodlužovat, míní prezident. Krize eurozóny podle hlavy státu žádné dobré řešení nemá.

"Představa, že bude řešením vítězství takzvaně proevropských Řeků, je naprostý omyl. Protože Řecku ten nikdy nesplatitelný dluh zůstane i nadále a jenom se to bude prodlužovat. Naopak Řecko by potřebovalo jasné řešení.

Klaus: Chybou bylo přijetí Řeků do eurozóny, teď už je na řešení pozdě

„Řekové nezpůsobili tuto krizi, Řekové jsou obětí eurozóny. Když byli sešněrováni v nemilosrdné kazajce eura, tak se jejich problém jen vyvalil. Chyba byla Řeky přijmout do eurozóny. Teď už se řeší následné věci, které žádné dobré řešení nemají a ani mít nemohou,“ řekl Klaus. Co by mělo být řešením, zda například návrat k drachmě, Klaus neuvedl. Český prezident je známý euroskeptik a současnou EU dlouhodobě kritizuje.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Schwarzenberg: Řecku nepomůže ani návrat k drachmě

Ani návrat k drachmě by však zřejmě Řecku moc nepomohl, myslí si Karel Schwarzenberg. „Odchod z eurozóny by měl smysl, kdyby se zároveň škrtla většina dluhů. Bez toho, že si všichni věřitelé řeknou - no, bohužel jsme investovali peníze do černé díry, odepišme je - to asi nepůjde,“ řekl Schwarzenberg.  

Řecká levice i pravice falšovala statistiky a ekonomická data, jen aby mohla vstoupit do eurozóny, podotkl. „Nemůžeme říct, že jsou nevinní. Prostý Řek na ulici za to nemůže. Ale přiznejme, že ty politické elity, které byly u moci, si mohly všeho užívat, ale normální občané byli na tom mnohem bídněji. Tedy tam několik věcí nebylo v pořádku,“ dodal Schwarzenberg.

V Řecku, jehož veřejný sektor se topí v dluzích, začaly další předčasné parlamentní volby, na jejichž výsledek čeká celá Evropa. S volbami se spojuje osud společné měny euro. Řekové jdou v krátké době k druhým předčasným parlamentním volbám poté, co ty předchozí, které se konaly 6. května, neumožnily sestavení vlády s většinovou podporou poslanců.  

Volby v Řecku
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP

Poslední oficiální průzkumy veřejného mínění před dvěma týdny vesměs naznačovaly velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad Koalicí radikální levice (SYRIZA), která odmítá pokračovat v rozpočtových škrtech. Unie Řecku slíbila pomoc výměnou za reformy a šetření.