Platební morálka firem je nejhorší od roku 2009

Praha - K podnikatelům a firmám v Česku doputují peníze za dodané služby a zboží o čtyři dny později než v loňském roce. Zatímco loni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 72 dní, letos v prvním čtvrtletí je to za 76 dní. Podle analýzy mezi 20 tisíci firmami, zpracované společností ČSOB Factoring, se tak platební morálka firem ve čtvrtletí zhoršila až na krizovou úroveň z roku 2009.

Firmy čekaly v roce 2009 na platby v průměru 77 dní. Faktury se tak platily 19 dnů po splatnosti. Letos v prvním čtvrtletí to bylo 16 dní po splatnosti faktur. „Zatímco rok 2011 vykazoval první tři čtvrtletí pozitivní trend a platební morálka se zlepšovala, na konci loňského čtvrtletí nabrala trend opačný. V období od loňského října do prosince byla návratnost pohledávek průměrně 75 dní, v prvním kvartálu letošního roku se ale opětně prodloužila jeden o den,“ přiblížil generální ředitel ČSOB Factoring Tomáš Morávek.

Na pozdní placení doplácí střední a menší firmy dodávající velkým společnostem

V nejhorší situaci se ocitají střední a menší firmy, které dodávají zboží a služby velkým podnikům. „Na menší a střední podniky tak často dopadá nutnost zajistit financování výrobního či obchodního cyklu, což je může přivést až k existenčním potížím. Ve spojení se zhoršenými finančními výsledky se jim totiž mnohdy nedaří najít úvěrové řešení u bankovních domů,“ dodal Morávek.

Průmyslová zóna Triangle u Žatce
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Kritická je dlouhodobě situace ve zdravotnictví, kde činí návratnost pohledávek 101 dnů, loni to bylo 108 dnů. Nejvýraznější prodloužení plateb zaznamenal v posledních měsících potravinářský průmysl, kde se doba plateb prodloužila od loňského roku o 13 dní na 82 dní. Analýza rovněž potvrzuje přetrvávající recesi ve stavebnictví, kde dodavatel čeká na své peníze 80 dní.

Faktury dodavatelům by se měly vyplácet do 30 dní

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v březnu uvedl, že chce od příštího roku uzákonit, aby stát i firmy platily svým dodavatelům faktury maximálně do třiceti dní. Hodlá tak zabránit tomu, aby se hlavně malí podnikatelé dostávali kvůli dlouhým platebním lhůtám do finančních problémů. Kubův návrh podporuje kromě koaličních stran i opozice.

Vydáno pod