Merkelová k Řecku: Podmínky pomoci nezmírníme

Berlín - Německo nehodlá Řecku poskytnout dodatečný čas k reformám a úsporám v rozpočtu. Řekla na to summitu zemí G20 kancléřka Merkelová. A podobná slova jsou od německých politiků slyšet stále častěji. „Není doba na to, abychom dávali Řecku jakékoli úlevy,“ řekl doslova zástupce mluvčího německé vlády Georg Streiter.

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu klíčových světových ekonomik G20 prohlásila, že nehodlá dát Řecku více času na splnění dohodnutých reforem a naopak po Aténách požaduje, aby postupovaly přesně podle plánu, s kterým souhlasily a díky němuž získaly i mnohamiliardovou finanční pomoc. Merkelová řekla, že po nedělních parlamentních volbách v Řecku očekává rychlé sestavení nové a stabilní vlády. Ta bude muset naplnit sliby, které Atény daly mezinárodním věřitelům. Řecko už dvakrát dostalo finanční pomoc a Merkelová řekla, že pro třetí už nevidí žádný důvod.

Euro po slovech Merkelové zamířilo dolů a vůči dolaru i japonskému jenu se ocitlo na novém denním minimu. K dolaru jednotná evropská měna oslabila na 1,2560 USD, k jenu klesla na 99,13 JPY. Během dne euro vykazovalo zisky a pohybovalo se i nad 1,27 USD.

Pravicová ND a socialisté z PASOKu, tedy strany, které zřejmě budou společně tvořit novou řeckou vládu, voličům slibovaly, že požádají evropské partnery o zmírnění dohodnutých podmínek. Chtějí získat další dva roky.

„Nyní je rozhodující, aby trojka (zástupci Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu) byla přesvědčena, že Řecko se drží dohody a plně uskutečňuje sjednané reformy. Stojíme za tím, co se dohodlo,“ řekl Streiter. Podle zástupce německé vlády jsou podmínky sjednané dohody nezvratné a znovu o nich vyjednávat nelze.

Atény souhlasily s přísnými podmínkami při vyjednávání o druhém záchranném úvěru. Případné zmírnění podmínek přitom ještě dnes ráno nevyloučil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Uvedl, že Řecko by mohlo od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky, například v podobě delší doby ke snižování rozpočtového deficitu. Vstřícně se vůči Aténám vyjádřil i náměstek ministra financí Steffen Kampetere, když řekl, že „Řecko by se nemělo přetěžovat“.

Vstřícnější podmínky pro snižování rozpočtového deficitu dostalo letos se souhlasem Německa Španělsko. Původní termín byl prodloužen o rok s ohledem na pád země do ekonomické recese. Řecko má podle letošní dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun) snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta ročního výkonu ekonomiky. 

Vydáno pod